Магазин

Скакавци на менију: Сингапур проширује своју кулинарску понуду одобрењем 16 врста инсеката за јело

Сингапур је одобрио конзумацију 16 инсеката, укључујући скакавце и цврчке, проширујући своју међународно познату кухињу.
Скакавци на менију: Сингапур проширује своју кулинарску понуду одобрењем 16 врста инсеката за јело© AI generated

Агенција за храну Сингапура (СФА) саопштила је да ће дозволити увоз инсеката и производа од инсеката који припадају врстама за које је процењено да не изазивају забринутост регулаторних тела.

У саопштењу СФА се додаје да се ови инсекти и производи од инсеката могу користити за исхрану људи или као сточна храна за животиње, преноси Индепендент.

Смернице СФА наводе да се инсекти морају узгајати, а не сакупљати из дивљине, било да су увезени или произведени локално и да се добављачи морају придржавати строге контроле сигурности хране.

Агенција је саопштила да је потребан "документовани доказ" да би се показало "да се инсекти узгајају у просторијама које регулише надлежни орган".

Инсекти се сматрају деликатесом у деловима Африке, Азије, Латинске Америке и Океаније.

Бубе као што су цврчци, скакавци и црви богате су протеинима, антиоксидансима и минералима укључујући гвожђе, цинк, бакар и магнезијум.

СФА је покренула јавне консултације о регулисању инсеката и производа од инсеката 2022. и најавила одобрење употребе за 16 врста у априлу 2023. године.

Коначна одлука је, међутим, одложена, а агенција је касније потврдила медијима да намерава да уведе регулаторни оквир у првој половини 2024.

Не постоје међународни стандарди за продају и потрошњу инсеката као хране, а СФА је саопштила да су њене смернице развијене након темељне ''научне инспекције''.

"Производи ће бити подвргнути инспекцији и надзору агенције, а за храна за коју се утврди да није у складу са прописима СФА о безбедности неће бити издата дозвола за продају", упозорила је агенција.

image