Магазин

Виша цена, бољи резлтат? Да ли нам је стварно потребна луксузна спортска опрема за бољи тренинг

Спортска одећа познатих брендова, привлачне естетике и обећања да ће вам "трансформисати тренинге" и помоћи вам у постизању фитнес циљева може да делује као сјајна инвестиција. Дуже ће да траје, издржљивија је, изгледа добро, одговара вашим потребама... Али да ли је то заиста истина? Да ли вреди потрошити много новца на "луксузну спортску одећу"?
Виша цена, бољи резлтат? Да ли нам је стварно потребна луксузна спортска опрема за бољи тренинг© Freepik/cookie_studio

Скупоцени материјали који ће вам помоћи да "извучете максимум" из сваког тренинга, обућа која је прилагођена вашим стопалима, комплети хеланки и мајица од неколико стотина евра, посебне флашице за воду и протеински шејкови... Обично ће уз нечувено скупу одећу за вежбање, тканину пратити маркетиншки описи како би вас уверили да је вредна цене: Фразе као што су "упија зној", "даје кожи да дише", "хлади", често прате ове производе.

Луксузна спортска одећа се све чешће промовише, било да је од стране инфлуенсера или познатих светских брендова, а многи тврде да им заиста доноси боље резултате. Али зашто је то тако и шта заправо добијате када купујете ове комаде?

Постоји ли права разлика између скупљих и приступачнијих производа

Пре свега, треба узети у обзир квалитет тканине скупе спортске одеће - претпоставља се да ће скупа опрема дуже трајати, али основна тканина скоро све спортске одеће, без обзира на цену, изглед и бренд, често остаје иста. Углавном, одећа је мешавина полиестера и еластана. Ово ни по чему нису скупи материјали за производњу, а понекад ће садржати мали проценат наводно квалитетнијег материјала који би оправдао високу цену, као што је бамбус или кашмир.

Још један пример је индустрија спортске обуће, која често нуди патике које ће наводно кориговати нечије неправилне кораке и форму. Међутим, ни једна научна студија никада није доказала да ће одређена врста врхунске патике за трчање помоћи више од било које друге која правилно одговара облику и величини њиховог стопала.

Дакле, на физичком нивоу, слободно се може рећи да скупа спортска одећа и обућа неће сама по себи побољшати квалитет вашег тренинга, изузев додатне удобности (која не мора да има тако високу цену).

Како скупоцена спортска одећа некима помаже

У овом случају, може се рећи да је све је у мислима. Као и код било које врсте одеће, ношење дизајнерске спортске одеће може дати особи више самопоуздања само зато што је "дизајнерска". Више самопоуздања за вежбање може значити да вежбате јаче, чешће и више уживате.

Студије су показале да одећа коју носимо има велики утицај на наше понашање и успех. Научници, на пример, обраћају више пажње на свој рад када носе лабораторијске мантиле, али то се не може рећи за професионалног сликара када носи радни комбинезон.

Овакве студије доказују како одећа може променити начин на који размишљамо и делујемо, а када је у питању скупа одећа за вежбање, некима може да буде додатна мотивација.

Ношење скупе опреме за вежбање чини да изгледате као да сте у форми и добри у ономе што радите, било да је то истина или не, а тај осећај самопоуздања може бити заразан. Некима је ово "трик" који их увек покрене и подстакне да наставе да тренирају и дају све од себе.

Ипак, то не значи да ћете куповином скупоцених хеланки или патика имати чаробан ефекат - квалитет важих вежби зависи од других ствари (форма, исхрана, искуство...). Али ако верујете да ово може бити "тајни састојак" који вам недостаје, а који ће вас додатно охрабрити и спремни сте да у њега улажете, онда може бити добар избор. С друге стране, ако добијате резултате без обзира на оно што носите, можете тако и да наставите.

image