Магазин

Због чега је важно пресвући се у сув купаћи костим након купања

Приликом одласка на базен или море увек треба имати на уму и то да ће нам поред купаћих костима у којима ћемо пливати бити потребни и резервни, суви купаћи у које ћемо се пресвући након изласка из воде. Иако звучи банално, ово је и више него важно, јер нам ова банална ствар може итекако покварити одмор.
Због чега је важно пресвући се у сув купаћи костим након купања© Canva / TerriC

Период који је пред нама је просто створен за сунчање и купање на базену, у реци, језеру или мору. Међутим, оно што мало коме од нас пада на памет у тренуцима када изађемо из воде јесте то да се боравак у мокром купаћем костиму никако не препоручује. Разлога за то има баш пуно, а ово су само неки од њих.

Бактериолошке и гљивичне инфекције и промене на кожи проузроковане њима

Наквашени купаћи костими су плодно тле за размножавање свакојаких микроорганизама, као што су гливице и бактерије - понајвише због високог процента влажности и топлоте. Дуже излагање коже, а посебно интимних делова тела овим микроорганизмима никако се не препоручује, јер се као последица могу јавити како кожне инфекције (уз пратеће симптоме попут осипа, црвенила и слично), тако и вагиналне, односно уролошке.

Осећај хладноће и прехлада

Дужи боравак у мокром купаћем костиму може довести и до прехладе, нарочито уколико након изласка из воде нисте на сунцу, већ у хладовини, испод сунцобрана или на лежаљкама које су у затвореном простору. Пресвлачење у суви купаћи (или у шортс и мајицу или било који други сув комад гардеробе) у сваком случају представља најбоље могуће решење, јер током одмора никако није пожељно да се разболите, нарочито уколико сте у иностранству.

Непријатни мириси и осећај нелагоде

Влажна и топла средина погодне су и за развој разних непријатних мириса, од којих неки могу бити изазвани и размножавањем бактерија, а неки и хемијском реакцијом између материјала од којих је израђен купаћи и хемикалија из базенске воде, опут хлора или бакра. Благовременим пресвлачењем у суви купаћи костим ова појава може се спречити, као и осећај нелагоде услед ширења непријатних мириса. Уједно, спречићете и деформисање купаћег костима или промене у боји који нису реткост, баш због контакта са хемикалијама из воде.

image