Магазин

Стаљинова "црна књига": Шта се у њој налазило и код кога је она завршила након смрти вожда

Вожд народа преминуо је 5. марта 1953. године услед излива крви у мозак. У последњим данима живота Стаљин је осим о будућности земље размишљао још о нечему - шта ће бити са његовом "црном књигом".
Стаљинова "црна књига": Шта се у њој налазило и код кога је она завршила након смрти вожда© Wikimedia Commons / Unknown author

Током владавине Сојветским Савезом, Јосиф Висарионович Стаљин, имао је посебан нотес. Нотес који су због његовог садржаја поједини савременици прозвали "црном књигом". Да ли је она заиста била толико црна и још важније од тога - да ли је она могла да обликује судбину СССР и након вождове смрти?

Шта се налазило у Стаљиновој "црној књизи"

Шта се тачно налазило у Стаљиновој "црној књизи" са сигурношћу се не зна ни данас, више од пола века након вождове смрти. Ову тајну он је однео са собом у гроб. Историчари тврде да је он сасвим сигурно у њој записивао своје мисли које се тичу вођења државе и планове који се односе на промене у земљи, као и све мрачне тајне о људима који су га окруживали. Неки сматрају да се у Стаљиновом нотесу налазио и списак његових непријатеља које је он желео да на неки начин ликвидира, али о томе која су се имена на том списку налазила не постоје никакви трагови.

Лаврентиј Берија је предосетио да се његово име нашло у Стаљиновој "црној књизи"

Када је Стаљин већ био на самрти, посећивао га је Лаврентиј Берија - совјетски политичар и шеф тадашње полиције, као и један од главних егзекутора Стаљинове велике чистке. Будући да је Берија са вождом радио и више од две деценије, он је био један од људи који су га доста добро познавали. Самим тим, он је могао наслутити и шта се све у "црној књизи налази", а оно што је најважније од свега - наслутити и да се његово име провлачило кроз редове исписане Стаљиновом руком. Међутим, оно што није могао са сигурношћу знати јесте да ли се он спомиње у позитивном или негативном контексту.

Шта се догодило са Стаљиновом "црном књигом" након његове смрти

Према једној од верзија, само дан пре него што је Стаљин преминуо, у његову собу ушао је Берија, а његов главни задатак био је да пронађе ту чувену "црну књигу", не би ли сазнао шта је оно што је вожд планирао када је он у питању - ликвидацију или унапређење. Према другој, бележница је доспела у руке Ивана Серова, тадашњег директора КГБ, који је касније и ухапсио Лаврентија Берију. Трећа верзија каже да је свеска завршила код Никите Хрушчова, јер се и он, као и Берија, у њој помињао, и то не по добру. Шта је права истина, никада вероватно нећемо сазнати.

image