Магазин

10 најплаћенијих светских лидера у 2024. години

Иако су њихове плате далеко од плата генералних директора великих компанија, председници, премијери и други светски лидери у неким земљама примају на свој рачун високе цифре, говори недавно објављена листа заснована на различитим изворима.
10 најплаћенијих светских лидера у 2024. години© @jcomp/freepik

Шеф државе јесте изразито захтеван посао који би требало да подразумева велика улагања и напоре унутар система како би једна држава добро функционисала, а њени грађани живели што боље. За свој рад, сваки човек, без обзира на избор посла, би требало да буде адекватно плаћен, али да ли то важи и за велике државне званичнике или су ствари ипак мало другачије?

Недавна листа рангира 10 најплаћенијих светских лидера у 2024. години, према различитим изворима. Подаци за Хонгконг су из 2022. године, а све бројке су доларима и могу се разликовати из године у годину са променама у политикама, додатним погодностима и другим надокнадама.

На врху листе премијер Сингапура, зарађује преко милион долара годишње

На врху листе се налази премијер Сингапура Лоренс Вонг који зарађује преко 1,6 милиона долара годишње, а његов годишњи платни пакет укључује тринаестомесечни бонус и друге бенефиције. Други на листи је извршни директор Хонгконга Џон Ли Качиу, са платом од 695.000 долара. Док треће место заузима председница Швајцарске Виола Амхерд. На четвртој позицији је актелни председник Сједињених Америчких Држава са зарадом од 400.000 долара годишње.

Занимљиво, на седмом месту са платом од 364.000 долара је немачка политичарка Урсула фон дер Лајен, која није лидер поједине земље, али је председница Европске комисије, пише Вижуал Капиталист.

image