Магазин

Компанија Епл упозорила кориснике ајфона у 98 земаља на могуће хакерске нападе

Амерички технолошки гигант Епл издао је упозорење корисницима ајфона у 98 земаља, наглашавајући да постоје ризици од напада шпијунских софтвера. Хакери покушавају на даљину да компромитују ајфон уређаје који су повезани са Епл Ај-Ди налогом својих жртава.
Компанија Епл упозорила кориснике ајфона у 98 земаља на могуће хакерске нападе© Canva / D-Keine

Корисници ајфона широм света ових дана би требало посебно да поведу рачуна о безбедности својих уређаја и корисничких налога Епл Ај-Ди. Искусни хакери пронашли су начин да на даљину "провале" у системе уређаја и украду податке, упозоравају са портала Тек Кранч.

"Схватите ово упозорење озбиљно"

"Епл је открио да сте потенцијална мета шпијунског софтвера који покушава да на даљину компромитује ајфон који је повезан са вашим Епл Ај-Ди налогом", наводи се у поруци коју су добили одређени корисници ових луксузних телефона, чији је уређај био мета хакерског напада, коју је пренео поменути портал.

"Апсолутна сигурност приликом детекције ових напада није могућа, али Епл је убеђен у ову процену и саветује вам да упозорење схватите озбиљно", наведено је у наставку поруке.

Како се наводи на сајту Тек Кранча, они који су се нашли на мети злонамерних напада су пажњу хакера привукли својим личним или професионалним активностима. Нажалост, Епл није објавио тачан списак земаља у којима би корисници требало да буду нарочито обазриви, али је познато да је у питању чак 98 држава света. 

Слично упозорење Епл је издао и у априлу 2024. године

Компанија Епл својим корисницима шаље слична безбедносна упозорења још од 2021. године и до сада се на овај начин она обратила држављанима укупно 150 земаља. Последње упозорење овог типа технолошки гигант проследио је корисницима у априлу текуће године, када су се на мети хакера налазили уређаји из 92 земље. 

Епл упозорава да су овакви напади велика претња по личне и пословне податке, бројеве банковних рачуна и сав остали садржај уређаја. Исто тако, компанија истиче да се њени стручњаци баве овим проблемом и чине све да истраже одакле и у ком тренутку претња долази. Међутим, будући да су у питању врло осетљиви системи, Епл не сме да дели превише података о нападу, како не би помогао хакерима у прикривању сваки следећи пут.

image