Магазин

Ови савети вам могу помоћи да не упаднете у замке угоститеља на познатим туристичким дестинацијама

"Ако видите јеловник који је исписан на више светских језика, боље потражите други ресторан", посаветовао је један туриста на Реддиту. Колико је ово тачно и на шта још треба обратити пажњу када је одабир ресторана на познатим туристичких дестинацијама?
Ови савети вам могу помоћи да не упаднете у замке угоститеља на познатим туристичким дестинацијама© Canva / RossHelen

За љубитеље гурманлука, путовања у другу земљу су посебан вид уживања, али истовремено и поприличан изазов, јер у мору локалних ресторана треба пронаћи оне који одишу историјом и културом те земље и уједно служе најбоље домаће специјалитете. Како не упасти у замку и не "заглавити" у ресторану који је само још један у низу популарних угоститељских објеката и ништа више од тога?

Хостесе на улазима које вас вуку за руку да уђете унутра

У сезони годишњих одмора угоститељи чине све да привуку госте у своје локале, а једна од тактика јесте и постављање хостеса на сам улаз ресторана или недалеко од њега. Њихов једини задатак јесте да вас увуку унутра, а како ће то урадити зависи од земље у којој се налазите. Негде ће вам гурати у руке мени исписан на више светских језика, негде вам понудити боцу пића или дезерт уколико се одлучите да ручате код њих, а негде и у правом смислу вући за рукав све док не посустанете. 

Спектакуларан дочек би требало да вас забрине

Уколико вас на вратима ресторана дочекају скоро па са распростртим црвеним тепихом, делећи вам шаком и капом усиљене комплименте, будите опрезни, јер то може бити маска, односно параван за не тако добру кухињу. "Све што је пренаглашено, што делује вештачки је ту да скрене пажњу са онога што би заиста требало да буде важно, а то је храна која се сервира", упозорили су стручњаци. Исто важи и за екстравагантан, "инстаграмичан" ентеријер - често је он ту само како би што већи број гостију долазио у локал.

Изузетна локација није гаранција квалитета

Понекад се најбољи ресторани локалне кухиње налазе на најскровитијим местима у граду, забачени од погледа хиљаде туриста. Насупрот томе, ресторани који се налазе на изразито атрактивним локацијама (у самом центру града или летовалишта, у склопу ексклузивних шопинг молова и слично) обично немају много тога да понуде својим гостима. Осим тога, на оваквим местима врло вероватно да ћете храну платити и много више, јер закуп таквих локала захтева високе приходе. 

Што је понуда већа, то су мање шансе да ћете пробати праве специјалитете

Мени са изузетно широком понудом јела такође може указивати на то да се ради о ресторану који је само туристичка замка и ништа више, сугеришу експерти у интервуу за Хафингтон Пост. Такви локали ће у свој мени укључити и популарна јела светски познатих кухиња (италијанску, француску, америчку и слично), док ће од јела домаће кухиње укључити само она најпознатија. Праве "бисере" врло вероватно нећете ни видети на менију.

image