Магазин

Како помоћи пролазнику којем је позлило на улици од врућине

Изразито високе темературе које немају намеру да се зауставе не доносе добро - опасне су по здравље, хронични болесници их тешко подносе, а ни здравима није лако. Утичу на сваког и честе су ситуације где људима позли на улици, аутобуским станицама или превозу и када се догоди да пролазник падне у несвест, неопходно је да му помогнемо. На питање како да поступимо у таквим ситуацијама за РТ Балкан одговара др Милица Комненић.
Како помоћи пролазнику којем је позлило на улици од врућине© freepik

Талас изразито високих температура у Србији прелази четрдесети подеок и стање јесте и биће аларманто - са Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", "упањени" су црвени аларми који сигнализирају време веома опасно по здравље. На нама је да се чувамо колико можемо, односно да покушавамо да не излазимо у периоду од 9 до 17 часова, али због посла или неизбежних обавеза, нисмо увек у могућности да послушамо овај савет.

Због високих темература, људима често позли напољу, те је неопходно да им укажемо помоћ:

"Када неком позли напољу било би добро да му се да нешто слатко, јер због врућина долази до варијација у шећеру, па ако је низак шећер биће му боље, а ако је већ висок - неће му шкодити. Наравно, користити и воду умити га, да се расхлади. У ситуацијама када не може да устане, позвати хитну помоћ", каже докторка Милица Комненић и додаје: "Уколико је особа пала или има вртоглавицу и слично, спустити на под и не подизати је по сваку цену", истиче др Милица Комненић .

Не излазити без флашице воде напоље

Врелина нас очекује и наредних дана, те би требало да послушамо докторе који саветују да не излазимо из домова без воде, јер је у овом периоду посебно битна хидратација. Такође, требало би облачити лагану гардеробу од природних материјала и светлих боја, а неизоставни су шешири, качкети и наочаре за сунце. Што се тиче хране, добродошли су лагани оброци, салате, воће.

Битно је расхлађивати и свој дом

Такође је важно због свеопштег здравља да кућу држимо расхлађену и било би добро да темературу буде испод 32 степена током дана и 24 степена током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до 2 године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Препрука је да се искористи ноћни ваздух да се расхлади дом - отворити све прозоре и држати ролетне подигнуте током ноћи и раног јутра, када је спољашна температура нижа.

Смањите топлотно оптерећење у свом стану или кући у најтоплијем делу дана. Затворите прозоре и прозорске засторе, посебно оне на сунчаној страни. Искључите вештачко осветљење и све електричне уређаје који нам нису неопходни. Окачити влажне чаршаве на отворене прозоре како бисте расхладили ваздух у соби, уколико немамо клима уређај, пише на сајту Института.

image