Свет

Одобрена продаја америчких тенкова "М1А1 абрамс" Пољској

Стејт департмент одобрио потенцијалну продају тенкова "М1А1 абрамс” Варшави као одговор на руску специјалну војну операцију
Одобрена продаја америчких тенкова "М1А1 абрамс" Пољскојwww.globallookpress.com © European Support Staff Sgt. Matthew Foster/Keystone Press Agency

Министарство одбране САД саопштило је да је Стејт департмент одобрио потенцијалну продају тенкова "М1А1 абрамс” са одговорајућим уредбама и опремом, који су процењени у вредности од 3,75 милијарди долара.

Преговори су у току, а коначни уговор тек треба да буде потписан. Предстојећи споразум би био одговор на појачану руску војну операцију у Украјини, као и на ракетне ударе 15. новембра на пољску територију дуж границе, на село Пржеводов.

Запад је у почетку у великој мери окривио руске снаге за напад на Пржеводов, пошто су у то време спровођени ваздушни напади великих размера на украјинску инфраструктуру. Касније се показало да је то било нетачно. Украјинска влада је покушала да искористи инцидент, изазваног залуталом противваздушном ракетом коју су испалиле украјинске снаге и заложи за Члан 5 Повеље НАТО-а, што би потенцијално довело до сценарија Трећег светског рата.

Односно, пошто је Пољска чланица НАТО-а, могући руски напад на њену територију би изазвао одговор НАТО-а, према одредби да се напад на једну чланицу третира као напад на целу Алијансу.

Вашингтон сада настоји да појача присуство америчких трупа у Пољској, која је чланица НАТО-а и дели дугачку границу са Украјином на југоистоку, као и да појача одбрамбену опрему која је пребачена пољским оружаним снагама.

Пентагон заправо тренутно нагомилава снаге у Пољској у оквиру операције "Атлантска одлучност" ("Atlantic Resolve") као одговор на специјалну војну операцију у Украјини.

Осам стотина комада америчке војне опреме, укључујући аутомобиле и тенкове, стигло је у Пољску током викенда и искрцано је у луци Гдиња.

У оквиру операције "Атлантска одлучност", опрема и амерички војници из прве пешадијске дивизије биће стационирани у Пољској и Европи током наредних девет месеци, након чега ће бити замењени другим војницима, пренео је "Полиш њуз".

Ово је 20. претовар америчке опреме који је обављен на терминалу, рекао је комерцијални директор БЦТ терминала Михал Кужајчик. "Претовар опреме се одвија од 2018. До сада је најчешћи био извоз, али сада је стигла опрема која ће се користити у Пољској", потврдио је директор БЦТ терминала.

Министарство одбране САД је саопштило који су све примарни извођачи укључени у предстојећи договор о продаји "М1А1 абрамса" Варшави у вредности 3,75 милијарди долара.

image