Спорт

"Црвена звезда је нови клупски првак света" - прошла је 31 година од Токија

Речи Милојка Пантића и данас су остале урезане у сећању навијача Црвене звезде који су пратили историјску победу у финалу Интерконтиненталног купа у Јапану
"Црвена звезда је нови клупски првак света" - прошла је 31 година од Токија© YouTube / screenshot / Crvena zvezda

Пре тачно 31 годину, фудбалери Црвене звезде постали су шампиони света.

Они су сада већ добро познатог 8. децембра 1991. године у Токију савладали чилеански Коло Коло 3:0 и освојили Интерконтинентални куп.

Јунак тима који је са клупе предводио Владица Поповић, у тој утакмици био је најмлађи у екипи - Владимир Југовић. Он је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље црвено-белих, а тачку на меч ставио је Дарко Панчев, голом у 72. минуту. Црвена звезда је друго полувреме играла са играчем мање због искључења Дејана Савићевића.

Црвена звезда је наступила у следећем саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Од освајања европске до освајања светске титуле, Црвена звезда се суочила са бројим променама у тиму. Љупка Петровића заменио је на тренерској клупи Владица Поповић, а клуб су у међувремену напустили Роберт Просинечки, Стеван Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић и Драгиша Бинић.

ФИФА испрва није признавала победнике Интерконтиненталног купа за прваке света, али је пре неколико година донела одлуку да сви освајачи тог трофеја и званично могу да се називају светским клупским шампионима.

image