Магазин

Будућe маме под притиском друштвених мрежа: труднице на дијети

Друштвене мреже са једне стране нуде корисне информације везане за трудноћу у групама за родитељство, док на другој страни нуде слике савршених трудница, намећући будућим мамама опасан тренд.
Будућe маме под притиском друштвених мрежа: труднице на дијети© freepik/ jcomp

Покушавајући да пронађу како да се најбоље брину за себе и за своју децу, млади родитељи све чешће осећају да их друштвене мреже терају да се пореде са другима. Ово може бити извор непотребног додатног стреса трудницама током већ стресног периода. Ако почињете да осећате да друштвени медији кваре ваше самопоуздање или општу срећу, можда би било добро да направите корак уназад и унесете неке промене у своје навике на друштвеним мрежама.

"Пју", сервис за истраживање, проверавао је како родитељи међусобно помажу једни другима путем друштвених мрежа. Највише времена онлајн проводиле су будуће мајке - тражећи помоћ али и као помоћ другима.Преко 74 посто корисника друштвених мрежа је пронашло помоћ за свој проблем онлајн, а сличан проценат родитеља је учествовао у давању одговора на постављено питање везано за родитељство.

Друштвени медији су дом најразличитијих људских реакција и искустава, помажући људима да поделе своја искуства међусобно. Међутим, у недавној студији која се бавила сликом тела у трудноћи, откривено да више од половине жена брине око тога како изгледа њихово трудно тело, колико су се угојиле и како ће њихово тело изгледати након рођења детета, уместо да брине о свом, и здрављу своје бебе, па се поставља питање како је до тога дошло.

Бескрајно гледање савршених слика новопечених родитеља и њихових беба, може учинити да се осећате као да постоји неки идеал који је за вас тешко достижан. Корисници друштвених медија се упоређују и са милијардама савршених фотографија познатих личности који су доступни са само неколико кликова. Више од десет милиона фотографија се поставља на Фејсбук сваког сата широм света, што превазилази оне које се налазе у било ком часопису. Проблем је што многе од ових фотографија нису реалне, већ су пажљиво одабране, постављене, филтриране или измењене на неки начин. Гледајући идеалне слике других жена у другом стању, неке труднице осећају све већи притисак да се прилагоде витком идеалу у време када добијање на тежини и промене тела представљају развојни део трудноће.

Учесталост овог незадовољства и покушаја да се ограничи повећање телесне тежине је забрињавајућа и за физичко здравље и добробит маме и бебе током трудноће. Премало добијање на тежини повећава ризик од ниске порођајне тежине, превременог порођаја, па чак и побачаја.

У поменутом истраживању о слици тела, две трећине жена које су користиле друштвене медије изјавило је да негативно упоређују своје тело са другим трудницама и познатим личностима, као и да је гледање фотографија других трудница повећало њихово незадовољство својим телом.

Различити извори са социјалних мрежа значе приступ информацијама за будуће родитеље. Ово им помаже у разумевању и побољшању свог здравља и благостања, али и олакшава транзиције у нову улогу - родитеља. Иако су жене најизложеније и највише на друштвеним мрежама, цела породица је укључена када је будућа мама под теретом мрежа несрећна. Професионална подршка лицем у лице, помаже да се размене информације које не могу увек да се размене са дигиталним изворима. Време пандемије је прошло, па сада пронађите школице родитељства или вежбе за вас или оне у којима је укључен и ваш партнер. Тако ћете упознати и друге родитеље који очекују бебу, а и чути корисне савете без додавања сувишних информација са мрежа.

 

image