Економија

Може ли "Креди Свис" да се дистанцира од скандала и крене из почетка

Швајцарска банка покушава да промени имиџ
Може ли "Креди Свис" да се дистанцира од скандала и крене из почеткаwww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Банка "Креди Свис", једна од највећих светских финансијских институција, кренула је у четврту фазу набавке четири милијарде швајцарских франака (4,25 милијарди долара) за који се нада да ће им омогућити ревизију и нови почетак после бројних скандала.

Упркос неизвесности на тржишту, пет банкара рекло је данас Ројтерсу да су уверени да ће инвеститори финансирати више од 90 одсто понуде акција.

"Креди Свис" је већ пласирао акције у вредности од око 1,8 милијарди франака групи институционалних инвеститора предвођених Саудијском националном банком.

Петорица банкара, који су тражили да не буду именовани, истакли су побољшане перформансе акција у последњих неколико дана, као и обим купопродаје истих, као знак заинтересованости инвеститора.

Очекује се да ће резултат четврте фазе бити објављен након затварања тржишта у четвртак. "Креди Свис" је одбио да коментарише писање медија.

Комбиновани пакет од 4 милијарде франака треба да финансира ревитализацију и ојача швајцарског зајмодавца који настоји да се одвоји од скандала и опорави од великих губитака клијената.

Повећање капитала решава један од многих изазова са којима се швајцарска банка суочава.

"Питање права је неопходан почетак процеса, рекао је Џером Леграс из инвестиционе компаније "Акиом". "Али то је само почетак дугог и болног пута."

image