Свет

Транс активисти гађали феминисткиње и лезбејке питама и јајима: Куда са трансродним убицом?

Активисткиње протестовале због могућег слања осуђеног убице Дејнe Риверс, биолошког мушкарца који се идентификује као женско, у женски затвор
Транс активисти гађали феминисткиње и лезбејке питама и јајима: Куда са трансродним убицом?Getty © Scott Olson / Staff

Феминистичке и лезбејске активисткиње које протестују због могућег слања осуђеног убице Дејнe Риверс, биолошког мушкарца који се идентификује као женско, у женски затвор нападнуте су испред зграде Вишег суда округа Аламеда у Калифорнији.

Риверс, рођен као Дејвид Ворфилд, осуђена је прошлог месеца по три тачке оптужнице за убиство трочлане породице и подметање пожара као и паљење њихове куће 2016. године, а очекује се да ће казну служити у женском затвору. 

Како налаже калифорнијски закон донет 2021. године, затвореници који се идентификују као  трансродни, небинарни и интерсексуални могу "да затраже да буду смештени и претресени на начин који је у складу са њиховим родним идентитетом". 

Жене, углавном из феминистичких и лезбејских активистичких група, рекле су да се противе овом закону који потенцијално угрожава безбедност биолошких жена. 

Како преносе амерички медији, активисткиње које су носиле натписе "Нема мушкараца у женским затворима" и "Дејна Риверс је мушкарац" напали су активисти из супротног табора - они који заступају права трансродних људи: на њих су бацали јаја и пите, ударали их кишобранима и газили бициклама. 

Неколико извора је за "Епок тајмс" рекло да се убица тренутно налази у заштитном притвору у женском одељку једног калифорнијског затвора.

"Чврсто се противимо смештању било којег мушкарца у женске затворе под било којим околностима, укључујући Дејну Риверс", рекла је Кара Дански, председница Међународне женске декларације за америчке медије и додала да су "сви мушкарци мушкарци, без обзира на примену хормона и/или операције, а наше мишљење је да женски затвори треба да буду само за затворенице, што је и у складу са принципима међународног права.

Дански је рекла да су жене планирале миран протест како би "захтевале правду и биле солидарне са лезбејкама и женама у затвору". Остало је нејасно зашто су активисткиње на овај начин одвајале лезбејке од осталих жена. 

У затворима у Калифорнији тренутно се налази 1.657 затвореника који се идентификују као трансродни, небинарни и интерсексуални, показују подаци калифорнијског Одељења за поправке и рехабилитацију.

Од краја новембра ове године премештај у женске затворе затражило је 342 мушкарца.  

"То се дешава и у бројним другим америчким државама, али ретко то чујемо зато што медији не воле о да причају о томе", рекла је Дански.

Лиер Кеит из Фронта за ослобођење жена, групе која тужи државу због проблема биолошких мушкараца у женским затворима, рекла је да "затворенице живе у страху од насилних мушких затвореника који улазе у женске установе".

"Тренутно у Калифорнији сваки мушкарац може једноставно да прогласи да је жена и да буде пребачен у женски затвор – чак и ако је убио две жене, чак и ако је убо жену 28 пута у лице", упозорила је она.

image