Свет

Кијев савезницима: Паузирајте Чајковског

Уместо руских, слушајте украјинске композиторе, поручио Александар Ткаченко у ауторском тексту за "Гардијан"
Кијев савезницима: Паузирајте ЧајковскогGetty © Hulton Archive / Stringer

Министар културе Украјине Александар Ткаченко позвао је у ауторском тексту за "Гардијан" "украјинске савезнике" да бојкотују руску културу и уметност, а уместо ње упознају и истраже украјинску.

"Бојкот руске културе је важан корак. Не говоримо о отказивању Чајковског, већ о паузирању извођења његових дела док Русија не престане са својом крвавом инвазијом. Украјински културни простори су то већ учинили са Чајковским и другим руским композиторима. Позивамо наше савезнике да учине исто", истакао је Ткаченко. 

Украјински министар је истакао да се Запад већ враћа руској уметности.

"Већ су многа позоришта и културни простори који су раније одбијали да изводе руску музику или да сарађују са руским уметницима који подржавају рат од тада обновили своје везе. А украјинска култура има толико тога да понуди. Наши композитори су произвели ремек-дела, а наши писци не треба да буду ништа мање цењени од руских колега. Украјинска књижевност има дубоке корене и још увек се активно развија. Наша ликовна и декоративна уметност дели своје порекло са богатом културном историјом Европе", навео је Ткаченко.

Руска култура је, сматра украјински министар, важано руско оружје, а сукоб Русије и Украјине је "цивилизацијска битка око културе и историје".

"У уму Кремља, свет је подељен између 'традиционалних вредности' и 'псеудовредности'. Ови други представљају либералну претњу првима, а између њих се води непомирљива борба. Кремљ се представља као глобални лидер традиционалних вредности, тврдећи да је руска нација изграђена на њима", рекао је Александар Ткаченко за "Гардијан".

image