Русија

Песков: Размена Грајнер за Бута не значи побољшање односа са Америком

Сједињене Државе су по том питању злоупотребљавале дипломатске методе, поручују из Русије
Песков: Размена Грајнер за Бута не значи побољшање односа са Америкомwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да јучерашња размена Виктора Бута за америчку кошаркашицу Бритни Грајнер не показује да је између две земље дошло до побољшања односа, јер се Бут у ствари налазио у заробљеништву у САД-у. Преговори на ову тему са Вашингтону нису један корак напред ка превазилажењу кризе у односима са Вашингтоном, објаснио је портпарол.

"Најважније је да се руски држављанин, којег су Американци заправо апсолутно незаконито држали 14 година у затвору, вратио у своју домовину. Хвала Богу, жив је и здрав", рекао је Песков за "Известија".

Последњи преговори са Вашингтоном тицали су се искључиво размене Бута и Грајнер и ничега другог. Односи са Вашингтоном, како је рекао, нажалост још увек се налазе у тужном стању.

Подсећамо, руски бизнисмен Виктор Бут, који је 11 година био у америчком затвору на одслужењу 25-годишње казне, размењен је за кошаркашицу Бритни Грајнер, која је осуђена у Русији због оптужби за шверц дроге.

Размена заробљеника између Русије и Сједињених Америчких Држава послужила би као позитиван сигнал за билатералне односе између наше две земље, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Рекао бих да ми тренутно немамо дијалог и не можемо у потпуности да осетимо динамику (наших односа). Желим да нагласим, ако би се та размена заробљеника догодила, то би свакако послужило као позитиван показатељ да односи Русије и Сједињених Држава нису толико безнадежни", рекао је руски дипломата новинару ТАС С.

Према речима Рјабкова, Сједињене Државе су по том питању злоупотребљавале дипломатске методе. 

image