Русија

Страни плаћеници беже из Бахмута: Пригожин најављује одлучујућу битку

Кијевске снаге под лажним обећањима превозе плаћенике ка Бахмуту
Страни плаћеници беже из Бахмута: Пригожин најављује одлучујућу биткуwww.globallookpress.com © Rick Mave

Страни плаћеници одбијају да иду у град Бахмут (Артjoмовск), због врло тешке ситуације на овом делу фронта, открио је данас Андреј Марочко, официр Народне милиције Луганске Народне Републике на свом Телеграм каналу.

"С обзиром на веома тешку ситуацију за оружане формације Украјине код насеља Артјомовск, страни плаћеници који су претходно потписали уговор почели су да одбијају да иду у ово подручје користећи се разним изговорима", рекао је Марочко.

Како би се војници ипак послали у овај регион, власти у Кијеву, како је рекао, почеле су да се користе различитим триковима. Између осталог, речено им је да ће бити превезени у Дњепропетровск, југоисточни део Украјине, како би чували индустријске објекте. На крају, нашли су се на западу Бахмута.

Град је важно транспортно чвориште за Оружане снаге Украјине, јер се користи за снабдевање војске. Налази се у Доњецкој Народној Републици, у делу који је још увек под контролом кијевских снага. Овде се тренутно воде жестоке битке. О њима је данас говорио и оснивач чувене приватне војне формације "Вагнер" Јевгеније Пригожин. 

"Руска војска спрема се за одлучујућу битку у правцу Доњецка, Оружане снаге Украјине прикупљају снаге. Руски војници опколили су око 300 нациста код Бахмута. Приближава се пораз Оружаних снага Украјине - могућ је пробој фронта!", написао је бизнисмен на Телеграм каналу.

Марочко је јуче рекао и да Кијев свакодневно распоређује од 360 до 500 људи у правцу Артјомовска како би надокнадио губитке.

Истовремено, из Луганске Народне Републике констатују низак ниво обучености припадника украјинских снага, као и недостатак искусних трупа у целини. Ово је, како кажу, резултат великих војних губитака украјинске стране, док, како су пре два дана навели, ситуација код Бахмута иде у складу са плановима руске војске.

Oснивач америчкe војне компаније "Моцарт" Ендрју Милбурн недавно је разговарао са америчким "Њузвиком" и том приликом рекао да Оружане снаге Украјине трпе огромне губитке. Признао је и да се врло често на прву линију фронта шаљу особе без икаквог војног искуства и којима није била обезбеђена адекватна војна обука, о чему су већ писале и "РИА Новости".

image