Економија

Град светлости у мраку: Влада Француске најављује рестрикције

Мрежни оператор РТЕ саопштио је да ће снабдевање струјом бити неизвесно чак и ако ЕДФ успе да се држи свог плана поправки нуклеарних реактора
Град светлости у мраку: Влада Француске најављује рестрикцијеwww.globallookpress.com © © Philipp von Ditfurth

Француска државна енергетска компанија ЕДФ повећала је производњу у чак три нуклеарна реактора након поправке, неколико сати пошто је у више јужних округа Париза у четвртак увече нестало струје на око 45 минута, пренео је Ројтерс.

Један од реактора ради са трећином капацитета и требало би да до краја недеље почне да ради пуном снагом, док су остала два враћена на мрежу пошто су завршени радови на њиховом одржавању.

Са приближавањем хладног времена и повећањем потрошње струје, Француској је, попут већине европских земаља, производња електричне енергије пуном паром потребнија него икад. Догађа се супротно: због корозије у реакторима, ЕДФ који има "нуклеарну флоту" од 56 нуклеарки, морао је да искључи рекордан број реактора.

Најнижи ниво у последњих 30 година

То је смањило производњу струје из француских нуклеарки на најнижи ниво у последњих 30 година и додатно оптеретило већ довољно оптерећену електро-енергетску мрежу Европе, која трпи последице ЕУ санкција уведених на руске енергенте, због чега је и Град светлости остао у мраку.

Француске нуклеарке  требало би да достигну капацитет производње од 40 гигавата следећег месеца, очекују француски званичници, док је мрежни оператор РТЕ рекао да ће снабдевање струјом бити натегнуто чак и ако ЕДФ успе да се држи свог плана поправки.

РТЕ не искључује могућност "мера за делимично растрећење мреже" током хладних дана.  

Тест већ у понедељак

Снабдевање би могло бити стављено на озбиљан тест у понедељак и уторак када се очекује пад температуре у Европи. Цене струје, које су достигле рекордне нивое ове године, данас су порасле као одговор на могућност да би потражња могла надмашити понуду.

"Очекујемо недостатак у снабдевању од око два до осам гигавата, не само током јутарњих и вечерњих пикова, већ током целог дана", рекла је аналитичарка "Рефинитива" Натали Герл почетком ове недеље.

Она је додала да би то могло да значи да ће бити повремених рестрикција струје, раније готово непознатих у седмој економији света.

Влада, која је обавестила грађане да би ове зиме могло да буде рестрикција, навела је и да нестанци струје не би требало да трају дуже од два сата и биће унапред најављени.

Грађани јужних делова Париза који су у касним вечерњим сатима остали без струје, запитали су се да ли се радило о припремама за рестрикције током зиме. Енергетско предузеће "Енедис", подружница ЕДФ-а, саопштило је да је до нестанка струје дошло због квара на трансформатору.

 

image