Свет

Бугарска шаље наоружање Украјини

Каснимо са слањем оружја, али ћемо показати Кијеву да смо део цивилизованог света, рекао посланик Демократске Бугарске Стојан Михалев
Бугарска шаље наоружање УкрајиниGetty © Andreea Campeanu / Stringer

Народна скупштина Бугарске је у наставку гласања о снабдевању Украјине оружјем ратификовала споразум између министарстава одбране Бугарске и Украјине о трансферу наоружања, опреме и муниције, као и одобрила прво читање поверљиве листе прелазне владе о наоружању које треба да се испоручи Украјини.

Партије ГЕРБ-СДС, "Настављамо промену", ДПС, "Демократска Бугарска" и "Бугарски успон" подржали су нацрт одлуке о пружању војно-техничке подршке Украјини са 148 гласова "за".

"Против" је гласало 46 посланика Бугарске социјалистичке партије (БСП) и "Препорода", а један посланик из редова партије "Настављамо промену" је био "уздржан".

Само је један посланик партије БСП, Јавор Божанков, подржао слање војне помоћи Украјини и додао да је "чак и суседна Македонија дала оружје пре Бугарске", преносе локални медији.

Партије БСП и Препород су, како је истакнуто, у више наврата покушале да одложе или уклоне тачку о наоружавању Украјине са дневног реда.

Посланици из БСП су оне који су подржавали предлог о испоруци оружја Украјини уочи гласања називали "коалицијом за рат", а један од лидера Демократске Бугарске Христо Иванов је на тврдње БСП-а да се залажу за мир, одговорио да "ако су за мир, то је руски мир".

Посланик Демократске Бугарске Стојан Михалев је рекао да је Бугарска закаснила са одлуком о испоруци оружја Украјини, али да би таква одлука "Кијеву показала да је Бугарска део цивилизованог света".

Поред наоружања, Бугарска ће своју подршку Украјини показати тако што ће угостити до 60 припадника украјинских оружаних снага који ће бити обучени за војне лекаре.

Такође, планирано је да ће највише 50 бугарских војних лица буде укључено у обуку украјинске војске у коришћењу наоружања и опреме, а њих пет ће бити распоређени у мултинационалну команду ЕУ у Пољској или Немачкој да помогну у обуци украјинске војске, преносе бугарски медији.

image