Свет

Бивши шеф француске обавештајне службе: Имиграција једини проблем који прети друштвеном миру у земљи

Имиграција је имала вишестрани утицај "на наш заједнички живот, који ја сматрам углавном негативним", изјавио је Пјер Брошон
Бивши шеф француске обавештајне службе: Имиграција једини проблем који прети друштвеном миру у земљиwww.globallookpress.com © Sadak Souici/Keystone Press Agency

Од многих изазова са којима се Француска тренутно суочава, имиграција је "једини који прети друштвеном миру", изјавио је бивши шеф француске обавештајне службе Пјер Брошон.

Брошон, који је руководио Генералним директоратом за спољну безбедност (ДГСЕ) од 2002. до 2008. године, изјавио је, пред удружењем сенатора-присталица бившег француског председника Шарла Де Гола, да је имиграција у Француску имала вишеслојни утицај "на заједнички живот, који ја сматра углавном негативним."

У говору који је накнадно пренео "Фигаро", Брошон је изјавио да не сматра имиграцију лошом самом по себи, али да је "специфична имиграција којој су били изложени претходних 50 година" довела до "регресије у кључним областима, као што су образовање, продуктивност, јавне услуге и безбедност."

Брошон сматра да је Француска до сад искусила три таласа имиграције. Он тврди да је други талас који се одвијао током седамдесетих година XX века кад је већина имиграната била "муслиманске вероисповести и из бивших колонија" био тај који је "преплавио" земљу.

Он додаје да је трећи талас, "изазван пре десет година такозваним Арапским пролећем" имао "најштетније последице."

"Џихадизам, салафизам, исламизам и културна реисламизација", тврди Брошон, представљају "симптоме који су присутни" у Француској, и додао да многе културне праксе имиграната нису у складу са западним стилом живота, укључујући ту "полигамију или чак вештичарење."

Бивши шеф француске службе тврди да се Француска мора вратити на "такозвану 'етничку' статистику и пројекције, чија је забрана само лицемерје и указатељ склоности ка незнању."

Легална имиграција би требало да буде "смањена барем десет пута", тврди Брошон, и додаје да се број виза за држављане и студенте треба смањити за 20 или 30 пута, као и да треба укинути све "награде" за илегалну имиграцију.

Брошон сматра да би власти требало да смање друштвену привлачност Француске укидањем свих бенефиција за странце без доприноса, али и да драстично смање трајање и број свих типова дозвола за пребивање, укину њихово аутоматско обнављање и аутоматско право пријаве за француско држављанство.

Француска мора обновити свој "хришћански секуларизам", тврди Брошон, тако што неће више неутрализовати само државне и образовне установе, већ и "јавни простор, универзитете и пословни свет", и додао да Шарл Де Гол никада не би довео Француску у "хаос који сам описао вечерас."

image