Србија и Балкан

Гренел: Европљани само погоршавају кризу на КиМ, дијалог је пропао

Он је "пребацио" Европској унији јер није успела да позове на одговорност Куртија претходних годину дана
Гренел: Европљани само погоршавају кризу на КиМ, дијалог је пропаоGetty © Chip Somodevilla

Бивши амерички изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, позвао је САД да прекину сваку помоћ Приштини ако Аљбин Курти не ослободи одмах ухапшеног Србина и оценио да Европљани само погоршавају кризу на Балкану једностраним интервенцијама.

Гренел је на Твитеру, реагујући на изјаву шефице немачке дипломатије Аналене Бербок, поручио да је дијалог који води ЕУ пропао.

"Отишли смо из економске нормализације у хаос, јер не пратите заиста ситуацију. Нисте успели да позовете на одговорност Куртија претходних годину дана. Он је одбацио све што сте ви и САД понудили", поручио је Гренел.

Он је затражио да Курти ослободи ухапшеног Србина, али и да се, истовремено, отворе сви прелази и уклоне све барикаде. "А ако Курти то не учини одмах, онда САД морају да прекину сваку помоћ. Не би требало да подржавамо некога ко ствара терор", поручио је Гренел.

Гренел је позвао Европљане да "промене правце своје стратегије Косово-Србија".

"Они не помажу балканској кризи - они је погоршавају својим једностраним и нередовним интервенцијама", навео је Гренел.

Истовремено је позвао на хитно ослобађање бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија из Хага.

Бербок је оценила синоћ да је "потпуно неприхватљиво" слање српских снага на КиМ, као и најновији напади на припаднике мисије Еулекса на КиМ, тврдећи да је Приштина, одлагањем локалних избора, смирила тензије, а да Београд чини супротно "недавном реториком".

image