Свет

Ердоган прети: Кад кажете "тајфун", Грк се уплаши. И треба

Турски председник упозорава да његова земља неће мирно гледати док Грчка наоружава демилитаризована острва, а љути их и што Американци шаљу муницију терористичким организацијама на северу Сирије
Ердоган прети: Кад кажете "тајфун", Грк се уплаши. И требаGetty © Antonio Masiello

Атину плаши то што Турска тестира балистичке ракете, оцењује председник Реџеп Тајип Ердоган који ипак не намерава да "теши" комшије, већ их јасно упозорава да Анкара неће да седи скрштених руку док Грчка наставља да наоружава острва у Егејском мору.

Турска је иначе у октобру, изнад Црног мора тестирала балистички пројектил кратког домета и домаће производње, под називом "тајфун", који мету удаљену 561 километар може да погоди за свега 456 секунди.

"Када кажете 'тајфун', Грк се уплаши. Они се боје да ракета може да погоди Атину. И наравно да може. Ако покушавате да се наоружавате купујући оружје од Америке и других, земља попут Турске неће на то гледати скрштених руку. Мораће нешто да уради", упозорава турски председник, а преноси Агенција Анадолија.

Турској, која је више од 70 година чланица НАТО- сметају поновљене провокативне акције и реторика Грчке последњих месеци, укључујући и то што ова земља наоружава, према уговорним обавезама демилитаризована острва у близини турских обала. Такви потези, жале се Турци, осујећују њихове добронамерне напоре за мир.

Осим грчког понашања, Ердоган је критиковао и Сједињене Америчке Државе због тога што подржавају и дају оружје терористичким организацијама на северу Сирије.

"Америка шаље четири до пет хиљада камиона са оружјем и муницијом у северну Сирију. Изнова им понављам- ми смо са вама у НАТО-у, и иако смо заједно, чините нам лоше и на страни сте терористичке организације. Није их брига. Ми ћемо се зато извући сопственим чамцима", додао је председник Турске.

Ова држава иначе је прошлог месеца покренула операцију "Мач канџе" у северним областима Ирака и Сирије.

Реч је о прекограничној ваздушној кампањи против терористичке групе Радничка партија Курдистана, која има скровишта преко ирачких и сиријских граница одакле планирају, а понекад и изводе нападе на турско тло.

Ердоганове најљуће непријатеље којима је до сад на савести смрт 40.000 људи (међу којима су и жене и деца, па и бебе)терористичком организацијом сматрају и ЕУ, па и САД.

image