Свет

Европска унија без договора за девети пакет санкција Русији: Сви имају различит став

Нови пакет санкција требало би да обухвати готово 200 појединаца, компанија и организација
Европска унија без договора за девети пакет санкција Русији: Сви имају различит став© Tanjug/The European Commission

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да земље ЕУ још увек нису успеле да се договоре око деветог пакета санкција Русији.

"Ово ће бити веома дуг и компликован састанак, пошто су Иран и девети пакет санкција Русији на дневном реду. Још нисмо постигли договор, дали смо предлог који министри морају да одобре, међутим, сви имају различит приступ", рекао је он уочи састанка министара спољних послова ЕУ.

Борељ је изразио наду да ће нове мере против Русије бити договорене данас или сутра, али то неће бити лако, јер међу чланицама постоје различита мишљења.

Европска комисија је прошле среде представила предлоге за нови пакет санкција Русији које предвиђају додатне мере против енергетског сектора, забрану улагања у рударску индустрију, забрану извоза дронова, проширење извозних ограничења, посебно робе двоструке намене.

Планирано је увођење личних санкција против готово 200 појединаца и организација. Реч је о предузећима војног, војно-индустријског комплекса, члановима Државне Думе и Савета Федерације, министрима, политичким партијама, шефовима региона. Четири ТВ канала и три банке, укључујући Сверуску регионалну развојну банку, такође би требало да буду предмет санкција. Очекује се да ће министри разговарати и о допуњавању фонда од две милијарде евра за финансирање куповине оружја за Украјину.

Запад је појачао санкциони притисак на Русију због сукоба у Украјини и већ је донео осам пакета санкција, који укључују и личне и секторске економске рестриктивне мере. Као последица цене струје, горива и хране порасле су у Европи и Сједињеним Америчким Државама.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а ограничења су задала озбиљан ударац целокупној глобалној економији. У Европи су све гласнија мишљења да антируске санкције више погађају европске земље него Москву.

image