Србија и Балкан

ЕУ "дубоко жали" што Србија није увела санкције Русији, очекује их

Савет ЕУ усвојиће закључке о проширењу на Западни Балкан, оштре критике Србији због одбијања да уведе санкције Русији и Белорусији
ЕУ "дубоко жали" што Србија није увела санкције Русији, очекује ихGetty

Министри ЕУ за европска питања сутра ће усвојити закључке о проширењу на Западни Балкан и препоручити Србији да појача усклађивање са заједничком спољном и безбедном политиком ЕУ и рестриктивним мерама према Русији као "питање од највећег приоритета".

У нацрту закључака о Србији у који је Танјуг имао увид наводи се да ће ЕУ послати поруку Србији да Унија "дубоко жали" јер Београд није увео санкције Русији и "испунио своју обавезу" усклађивања са рестриктивним мерама ЕУ.

Савет ЕУ очекује да "Србија испуни своју обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира и да појача своје усклађивање са заједничким спољним и безбедносним позицијама ЕУ и рестриктивним мерама као питање од највећег приоритета".

Европска комисија је у октобру објавила редовни годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана на путу ка чланству у ЕУ и министри ће сутра донети закључке о свим земљама Западног Балкана на основу ових извештаја.

У нацрту закључака, ЕУ узима у обзир "подршку Србије резолуцијама Генералне скупштине Уједињених нација усвојеним као одговор на руски рат против Украјине, као и друге релевантне кораке", али "дубоко жали због назадовања Србије у усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, посебно неусклађивања са санкцијама ЕУ против Русије и Белорусије, као и због њене спољнополитичке акције супротне заједничком приступу ЕУ".

Поздрављени су "позитивни кораци" Србије у усклађивању са визном политиком ЕУ.

"Савет наглашава потребу да Србија испуни своју обавезу да се усклади са визном политиком ЕУ. Поздрављајући позитивне кораке које је Србија предузела у испуњавању ове обавезе, Савет наглашава потребу за континуираним напорима у овој области, посебно у погледу трећих земаља које представљају нерегуларну миграцију или безбедносни ризик за ЕУ", стоји у нацрт документа. 

Да би Србија могла да напредује ка ЕУ, Савет "наглашава да је напредак у овим областима, као и у нормализацији односа Србије са 'Косовом', како је наведено у преговарачком оквиру, и даље од суштинског значаја и да ће одредити темпо приступних преговора у целини", стоји у документу.

У нацрту је тачка посвећена дијалогу између Београда и Приштине празна и биће попуњена пре само почетка министарског састанка а можда тек пред самит ЕУ лидера 15 и 16 децембра, у зависности од развоја догађаја.

ЕУ тражи од Србије да стави фокус на "испуњавање привремених мерила за поглавља 23 и 24, укључујући спровођење ревидираних акционих планова за ова поглавља", "побољшати независност и укупну ефикасност правосуђа", већа "политичка воља и појачани напори у борби против корупције" и "опипљиви и убедљиви резултати са ефикасним истрагама, кривичним гоњењима и правоснажним пресудама, замрзавањем и конфискацијом имовине стечене криминалом, посебно у случајевима тешког и организованог криминала".

"Савет позива Србију да приоритетно ефикасно спроводи свој акциони план медијске стратегије, поштујући слово и дух циљева медијске стратегије", наглашава нацрт закључак и додаје да је Савет "озбиљно забринут због недостатка напретка у побољшању општег окружења за слободу изражавања и независности медија, што такође утиче на могућности бирача да донесу потпуно информисане изборне одлуке".

image