Свет

Шведска неће слати борбене авионе у Украјину

Упркос очекивањима Кијева, шведски министар одбране Пол Јонсон изјавио је да испоруке модерног борбеног авиона "грипен" за сада нису у плану
Шведска неће слати борбене авионе у УкрајинуGetty © Sean Gallup / Staff

Шведска тренутно не планира да пошаље Украјини борбене авионе "грипен", рекао је министар одбране ове земље Пол Јонсон на заједничкој конференцији за медије, коју је са украјинским колегом Алексејем Резниковим држао у Одеси.

Из Кијева је претходно речено да би желели да добију модерне ваздухоплове од западних савезника, укључујући и Стокхолм, подсећа РТ интернешенел.

Резников није коментарисао ову изјаву Јонсона, али је у октобру у интервјуу за "Политико" навео да се нада да ће Кијев добити најсавременије наоружање са Запада.

"Уверен сам да ће бити могуће испоруке борбених авиона попут Ф-16С, Ф-15С или шведског 'грипена'", рекао је тада Резников.

Шведски посланик Магнус Јакобсон твитовао је пре неколико недеља да "ако Украјина жели да купи 'грипен' требало би да кажемо: да. Није ништа теже од тога".

Према смерницама шведске владе у вези са извозом оружја, наоружање се, у принципу, не шаље "држави укљученој у оружани сукоб са другом државом". Додаје се и да испорука оружја може бити дозвољена из безбедносних или одбрамбених разлога.   

Шведска, која је у мају поднела захтев за чланство у НАТО и тиме напустила своју политику  неутралности, најавила је највећи до сада пакет помоћи Украјини.

Влада је саопштила да ће за те сврхе бити издвојено три милијарде шведских круна (290 милиона долара), као и да ће помоћ обухватати противваздушне системе, лака оклопна возила, зимску опрему и остало.

Москва је више пута упозоравала Запад да не шаље испоруке наоружања Украјини, истичући да то само продужава конфликт.

image