Економија

Долар против јуана: Кина на путу да ослаби глобалну доминацију долара

Пекинг се залаже за трговину нафтом у јуанима
Долар против јуана: Кина на путу да ослаби глобалну доминацију долараwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

На самиту са арапским лидерима прошле седмице, кинески председник Си Ђинпинг залагао се за решавање трговине енергентима у кинеским јуанима — потез који би дугорочно могао да ослаби глобалну доминацију америчког долара.

Си је на самиту рекао да ће Кина наставити да увози велике количине нафте и гаса из заливских држава и да ће своје рачуне плаћати у кинеским јуанима, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова. Већина светске трговине је сада деноминирана у америчким доларима, подсећа "Бизнис инсајдер".

"Платформа за берзу нафте и природног гаса у Шангају биће у потпуности искоришћена за плаћање у јуанима у трговини нафтом и гасом", рекао је Си, стоји у транскрипту његовог говора који је објавио државни лист "Чајна дејли". Он није прецизирао када ће измена ступити на снагу.

Није јасно да ли нека од земаља Залива прихвата тај предлог, али Саудијска Арабија - највећи светски извозник нафте - је у преговорима са својим главним купцем Кином, о употреби такозваног "петројуана".

Ако договор буде постигнут, тиме би улог америчког долара као светске резервне валуте била смањена, што би подстакло "дедоларизацију".

"Саудијци имају много тога да купе од Кине, а Кина има много да купи од Саудијске Арабије. Зашто би обављали трансакције у валути треће стране и сносили све ове трошкове курса?", рекао је за Си-Ен-Би-Си Гал Луфт, директор истраживачког центра Института за анализу глобалне безбедности. Кина већ користи јуан за куповину руских енергената.

Кина има амбиције да јуан учини најдоминантнијом резервном валутом на свету, али пред њом је дуг пут, углавном зато што Пекинг и даље чврсто управља његовом вредношћу. Такође, јуан тренутно није у потпуности конвертибилан у друге валуте на глобалном тржишту, подсећа "Бизнис инсајдер".

Си је посетио Саудијску Арабију у јеку појачаних тензија између Ријада и Вашингтона.

Током посете кинеског лидера, потписани су инвестициони уговори вредни око 50 милијарди долара, рекао је за "Блумберг" Калид Ал Фалих, министар инвестиција краљевине. Он није прецизирао да ли тај износ укључује послове са другим арапским земљама.

image