Србија и Балкан

Влада тзв. Косова: Са Лајчаком и Ескобаром постигнут договор о уклањању барикада

У саопштењу се не открива шта тај договор подразумева
Влада тзв. Косова: Са Лајчаком и Ескобаром постигнут договор о уклањању барикада© Зоран Шапоњић

Привремене приштинске институције саопштиле су, након састанка премијера Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан, ''да је постигнут договор да барикаде на северу`Косова`буду уклоњене''.

Срби на Косову и Метохији, који протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, и даље су на барикадама на северу покрајине.

Север Космета блокиран је и од стране "косовске полиције", а преко административних прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке, преноси РТС.

Школе на северу Косова и Метохије од јуче не раде.

Дејану Пантићу, бившем полицајцу који је пре три дана ухапшен на Јарињу, јуче је одређен притвор до 30 дана, а одлука судије из Приштине стигла је без образложења.

Данашњи састанак министара ЕУ за европска питања у Бриселу биће посвећен и проширењу Европске уније на Западни Балкан, као и ситуацији на северу Косова и Метохије.

"С обзиром на ово што се дешава на 'Косову', јасно је да ће ситуација бити део дискусије на састанку министара за европске послове. Ова ситуација је забрињавајућа за све нас", рекао је један званичник ЕУ, који није желео да буде именован, на брифингу за новинаре.

Он је додао да ситуација на терену "мало компликује организацију догађаја о жељи" Приштине да буде део ЕУ, али није хтео да одговори на питање да ли је присуство косовских снага на северу КиМ кршење Бриселског споразума.

Мисија НАТО на Косову Кфор у данашњем саопштењу није одговорила хоће ли учествовати у склањању барикада.

У саопштењу се најављује повећање патрола снага Кфор-а на северу Косова које ће бити спроведено у  "блиској сарадњи са 'косовском' полицијом и Еулексом".

Припадници Кфора у саопштењу такође истичу да су у контакту са српским и "косовским" снагама и да пажљиво прате ситуацију.

Све најновије информације са Косова и Метохије пратите уживо у блогу РТ Балкан

  • 13. дец 2022 • 22:23

    22:23

    Влада тзв. Косова: Са Лајчаком и Ескобаром постигнут договор о уклањању барикада

    Влада привремених приштинских институција издала је вечерас, после састанка премијера Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан, саопштење у којем се наводи ''да је постигнут договор да се уклоне барикаде на северу КиМ''.

    У саопштењу се додаје да се на састанку разговарало о процесу дијалога и наредним корацима, као и о најновијим дешавањима и актуелним питањима, преносе приштински медији.

    Лајчак је по завршетку састанка раније вечерас рекао да барикаде треба уклонити политичким договором, а не булдожерима.

  • 21:54

    Кфор најавио повећање патрола на северу Косова

    Мисија НАТО на Косову Кфор саопштила је да помно прати дешавања на северу Косова и додала да је блиском контакту са представницима "косовских" и српских снага, преноси Репоретри.

    Кфор није одговорио да ли ће учествовати у уклањању барикада на северу, додаје се у извештају.

    "Кфор наставља да буде изузетно опрезан и потпуно способан да спроведе свој мандат УН како би омогућио безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову.

    "То укључује провећање патрола на северу Косова, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и Еулексом", наводи се у саопштењу Кфор-а.

    Кфор истиче да је у контакту и са безбедносним снагама Србије.

    "Командант Кфор-а наставља да буде у контакту са својим колегама, укључујући представнике 'косовских' институција и безбедносних организација Косова, као и са шефом Оружаних снага Србије", додаје се у саопштењу.

  • 21:05

    Османи сутра церемонијално потписује захтев "Косова" за приступ ЕУ

    Привремене приштинске институције су најавиле да ће се церемонија потписивања званичног захтева тзв. Косова за приступ ЕУ сутра у 11.00 часова. Захтев ће потписати Вјоса Османи, док ће догађају присуствовати премијер "Косова" Аљбин Курти и председник "парламента" Глаук Коњуфца.

    После догађаја ће бити одржана конференција за новинаре.

  • 19:39

    Петковић: Многи потрчали да се противе повратку српске восјке на КиМ - а захтев још није упућен

    Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић казао је да је невероватно да су многи потрчали да се изјасне против захтева Србије о повратку снага безбедности на Косову, а да захтев још није ни упућен.

    Петковић у објави на Твитеру наводи да имају сазнања да више команданата Кфор-а одлучују о Резолуцији 1244, од западних представника до Виоле фон Крамон и Раде Трајковић.

    "Невероватно да су многи потрчали да се изјасне против захтева Србије о повратку снага безбедности на КиМ, а да захтев још није ни упућен.

    "Али смо сазнали да имамо више команданата Кфор-а који одлучују о Резолуцији 1244 - од западних представника до Виоле фон Крамон и Раде Трајковић", поручио је Петковић.

  • 18:51

    ЕУЛЕКС потврдио: Омогућен транспорт лекова неопходних за лечење Дејана Пантића

    Канцеларија Еулекса на Косову и Метохији потврдила је за Тањуг да је омогућен транспорт лекова неопходних за лечење ухапшеног бившег припадника косовоске полиције Дејана Пантића.

    Из Еулекса додају да је мисија предала лекове команданту косовске полиције у Лепосавићу.

    "Мисија је контакту са косовском полицијом, Специјалним тужилаштвом у Приштини, Посебним одељењем Основног суда у Приштини, као и са адвокатом господина Пантића. У складу са својим мандатом, Еулекс прати овај случај како би проценио како се њиме баве косовске власти", наводи се у одговору достављеном Тањугу.

    Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић уручио је данас припадницима Еулекса лекове неопходне за лечење Пантића, пренели су раније данас медији.

  • 17:55

    Брнабић: Курти подједнако погубан за Србе и Албанце на Косову

    Премијерка Србије Ана Брнабић казала је да Албанце на Косову не гледа као непријатеље и да је њена агнеда да Албанцима у јужној покрајини земље буде једнако добро као Србима.

    Брнабић сматра да је косовски премијер Аљбин Курти једнако погубан како за Србе, тако и за Албанце који живе на Косову.

    "Ја никог не гледам као непријатеља. Не гледам Албанце као непријатеље. Мислим да је то што Аљбин Курти ради једанко погубно за Албанце на КиМ. Оно што је моја агенда је да Албанцима на Косову буде једнако добро као Србима.

    "Да тамо постоји једна стабилност која ће обезбедити еконосмки просперитет, радна места, инвестиције, јер када људи види да имају посао и неку преспективу за себе, нико неће желети да иде у рат. Али, милим да је политика Аљбина Куртија погубна за Албнце, посебно за млађе генерације. Не видим тамо никаву перпсективу", навела је Брнабић, преноси "Косово онлајн".

    Бранбић је додала да Србија жели мир и стабилност.

    "Замислите сада другачију ситуацију, да је Аљбин Курти на пример прагматично прихватио пред ову тешку зиму и изазовна времена, да ми сарађујемо на пољу енергетике, колико би то релаксирало читаву ситуацију, колико би то било другачије. Не, он је то одбио.

    "Тако да не видим њих као непријатеље, мислим да би то било погубно да било кога видим као непријатеље. Оно што нам треба је мир и стабилност", поручила је Брнабић.

  • 16:34

    Премијер Северне Македоније: Изражавамо забринутост због онога што се дешава на северу КиМ

    Македонски премијер Димитар Ковачевски изразио је забринутост због дешавања на северу Косова, јер сматра да такве тензије могу да изазову одређене регионалне негативне ефекте и да је решење у дијалогу који се већ води између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, објавила је македонска МИА на свом сајту.

    "И министар спољних послова и ја изражавамо забринутост због онога што се дешава на северу 'Косова'. Сматрам да све стране треба да делују у правцу успостављања мира на северу 'Косова', јер такве тензије у том делу могу изазвати и одређене регионалне негативне ефекте. Сматрам да решење треба пронаћи кроз дијалог који је започет и који је уз међународно посредовање Србије и 'Косова'", рекао је Ковачевски одговарајући на питање новинара на данашњој конференцији за новинаре у влади.

  • 15:37

    Петковић: Уручивање пресуде Тодосијевићу с циљем да се застраше Срби

    Данашње уручивање пресуде Ивану Тодосијевићу пажљиво срачунато и темпирано у Приштини с једним јединим циљем – да се изврши додатни притисак на Србе, да се они застраше и да им се стави фластер преко уста, да нигде ни на једном месту не смеју да упозоре на терор Приштине, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

    "Очигледно је да Курти на све начине покушава да испровоцира Србе и нову кризу на терену, јер није успео ни дугим цевима ни оклопним возилима да изазове неодмерену реакцију нашег народа! Срби не наседају на његове провокације и зато сада удара на Ивана Тодосијевића, јер зна да је сваки Србин на Косову и Метохији солидаран са њим", навео је Петковић на Фејсбуку.

    Он је истакао да је у случају Ивана Тодосијевића прекршено више одредаба Бриселског споразума, посебно тачка 10.

    "Она каже да састав судија судског већа за случајеве који долазе из српских средина мора бити већински српски, док су Тодосијевићу прекршена и сва остала основна демократска и грађанска права на слободу говора и мишљења", навео је Петковић.

  • 15:23

    Вучић сутра са Лајчаком, а наком тога и са Ескобаром

    Председник Републике Александар Вучић састаће се сутра са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

    Након тог састанка планиран је и трилатерални сусрет председника Вучића са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

  • 15:11

    "Војска" тзв. Косова појачана подофицирима сертификованим по највишим стандардима НАТО у Албанији

    Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај саопштио је да су редови њихове "војске" појачани подофицирима који су сертификовани по највишим стандардима снага НАТО земаља.

    Мехај је изразио захвалност Центру за стручно образовање подофицира Академије Оружаних снага Албаније уз коментар "заједно смо увек јачи".

image