Србија и Балкан

Вархељи позвао да се обезбеди функционалност Уставног суда Црне Горе

Судије Уставног суда јуче није било могуће изгласати у парламенту јер су опозиционе ДПС, СДП и СД бојкотовале седницу
Вархељи позвао да се обезбеди функционалност Уставног суда Црне Гореwww.globallookpress.com © © Janine Schmitz

Европски комесар за суседство и проширење Европске уније Оливер Вархељи поручио је да је именовање судија Уставног суда Црне Горе неопходно ради заштите основних права грађана и позвао политичке актере да предузму хитне мере како би осигурали оперативну функционалност ове највише правосудне институције.

Вархељи је на Твитеру коментарисао и потврђивање измењеног Закона о председнику и сматра да је требало поштовати мишљење Венецијанске комисије.

"Да би се Црна Гора кретала европским путем, потребно је такође поштовати одлуку Венецијанске комисије", написао је Вархељи на Твитеру.

Судије Уставног суда јуче није било могуће изгласати у парламенту јер су опозиционе ДПС, СДП и СД бојкотовале седницу.

Црногорска Скупштина је синоћ потврдила измене Закона о председнику, који је шеф државе Мило Ђукановић одбио да потпише и вратио га на поновно разматрање. Измене се односе на функцију председника који је игнорисао предлог старе-нове скупштинске већине да за мандатара за састав нове владе предложи њиховог кандидата, лидера Демоса Миодрага Лекића.

Опозиција сматра да су измене Закона противне Уставу Црне Горе.

Разматрање овог закона о парламенту био је повод за протест испред зграде Скупштине Црне Горе предвођени ДПС-ом, СДП-ом и СД-ом, а ново окупљање најављено је за суботу.

image