Србија и Балкан

Босна и Херцеговина добила статус кандидата за ЕУ

Ово је још један доказ да реформа коју је Француска предложила функционише, каже Лоранс Бун
Босна и Херцеговина добила статус кандидата за ЕУ© Pexels

Француска државна секретарка за европска питања, Лоранс Бун, изјавила је данас у Бриселу да је "Европска унија постигла консензус да додели Босни и Херцеговини статус земље кандидата за чланство".

"Као што знате, било је пуно незадовољства око динамике проширења. Данас имамо консензус да доделимо Босни и Херцеговини статус земље кандидата за чланство, а одлука треба да буде донесена у четвртак на састанку лидера Уније на самиту. Ово је још један доказ да реформа коју је Француска предложила функционише", изјавила је Бун.

У 2019. години Париз је предложио нову методологију за преговоре за чланство.

Француска званичница је говорила пре почетка састанка министара за европска питања на чијој је агенди данас проширење ка Западном Балкану.

Борељ: Место БиХ је у Европи

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ истакао је да је ова одлука истовремено и порука грађанима Босне и Херцеговине да је њихово место у Европској унији.

"Добре вести: Препорука Европског савета да се Босни и Херцеговини потврди статус кандидата за чланство у ЕУ порука је и свим грађанима БиХ да је њихова будућност у ЕУ. Радујемо се подршци Европског савета. Сталан напредак у реформама је кључан за напредовање на овом путу", поручио је Борељ на свом Твитер налогу.

Статус кандидата за чланство БиХ у ЕУ требало би да потврде шефови 27 држава чланица ЕУ на предстојећем самиту који се у четвртак одржава у Бриселу.

image