Русија

Европа помаже Зеленског: Уз лед сијалице више ћете уштедети струје; Медведев: Ове идиоте није брига

На захтев украјинског председника одговорила је Урсула фон дер Лајен, што није прошло без коментара Медведева
Европа помаже Зеленског: Уз лед сијалице више ћете уштедети струје; Медведев: Ове идиоте није брига

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев прокоментарисао је позив украјинског председника Владимира Зеленског упућен ЕУ да посети критичну инфраструктуру Украјине, рекавши да Европљани могу да постану живи штит и препоручио да не пристану на ту додељену улогу.

"Дрогиран крвави кловн тражи од ЕУ да пошаље мисије на украјинске објекте критичне инфраструктуре. Очигледно жели да Европљани тамо седе као живи штит. Ове идиоте није брига, али му топовско месо Оружаних снага Украјине очигледно није довољно. Потребна је свежа крв", написао је Медведев на Телеграм каналу.

Он је додао да "Европљанима овог пута топло препоручује да не пристану на улогу која им је додељена".

Зеленски је на конференцији у Паризу о помоћи Украјини позвао ЕУ да пошаље специјалне мисије у украјинске објекте критичне енергетске инфраструктуре ради међународне контроле.

"Позивамо ЕУ да пошаље специјалне мисије у објекте критичне енергетске инфраструктуре који су укључени у снабдевање Украјине електричном енергијом. Такве мисије ЕУ могу постати поуздан фактор за стабилизацију ситуације и правилну међународну контролу", рекао је он.

Зеленски је додао да су Украјини потребне испоруке струје из Европе у количини до два гигавата.

"Најмање до краја ове грејне сезоне потребна нам је хитна подршка европског енергетског система, односно снабдевање Украјине струјом из земаља ЕУ у обиму до 2 гигавата. Таква подршка би могла да кошта око 800 милиона евра по садашњим ценама", нагласио је украјински председник.

Премијер Украјине Денис Шмихал рекао је раније да су у земљи оштећене све термоелектране и хидроелектране, као и 40 одсто објеката високонапонске мреже.

Раније је Министарство енергетике Украјине саопштило да је Кијев од 11. октобра престао да извози струју у ЕУ због ракетних напада. Шеф одбора националне енергетске компаније "Укренерго" Владимир Кудрицки рекао је да "Украјина развија механизам за увоз струје из Европе, као и да је могуће увести до 600 мегавата".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обећала је да ће Зеленском дати 50 милиона лед сијалица.

"Финансираћемо око 30 милиона лед сијалица за Украјину. Када наши партнери испоруче 50 милиона ових сијалица, уштедеће се 1 гигават - колика је годишња производње нуклеарне електране! У мраку стојимо заједно са нашим украјинским пријатељима", написала је Фон дер Лајен на свом Телеграм каналу на украјинском језику.

image