Свет

Велика Британија паралисана штрајковима: Застој сваки дан до Нове године

У октобру инфлација достигла је 11,1 одсто, што је рекордна у последње четири деценије
Велика Британија паралисана штрајковима: Застој сваки дан до Нове године© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Велика Британија је изгубила 417.000 радних дана због радних спорова у октобру, највише од новембра 2011. године, саопштила је данас Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Радници из више сектора штрајковали су последњих месеци, почев од железничара преко наставника и поштанског особља до адвоката, јер раст плата не иде у корак са двоцифреном инфлацијом, преноси Ројтерс.

"Свака акција која носи ризик да се високе цене уграде у нашој економији само ће продужити патњу свих и умањити изглед за дугорочни економски раст", ​​изјавио је данас министар финансија Џереми Хант.

Према најавама, штрајкови ће се одржавати скоро сваког дана и у децембру. Данас ће бити велики поремећаји у железничком превозу, пошто радници на железници започињу свој последњи 48-часовни прекид рада, док ће медицинске сестре, први пут у историји њиховог синдиката, у четвртак ступити у штрајк.

Влада Велике Британије је упозорила да би повећање плата које би било у складу са инфлацијом само погоршало проблем.

У октобру, инфлација у Великој Британији достигла је 11,1 одсто, што је рекордна инфлација у последње четири деценије, а очекује се да ће инфлација остати висока и наредне године.

Очекује се пад БДП-а који ће се, уместо раста од један одсто, смањити за 0,4 одсто.

image