Свет

Сунак: Постигли смо споразум са Албанијом о сузбијању илегалне миграције

Британска влада ће следеће године донети закон којим ће мигрантима који прелазе Ламанш бити забрањено да остану у Уједињеном Краљевству
Сунак: Постигли смо споразум са Албанијом о сузбијању илегалне миграције© Keystone Press Agency/Tejas Sandhu

Премијер Велике Британије Риши Сунак саопштио је данас да је та земља постигла нови споразум са Албанијом о сузбијању броја илегалних миграната који пристижу у малим чамцима, јавља Ројтерс.

Он је рекао да ће почетком следеће године влада донети закон који ће забранити мигрантима који прелазе Ламанш да остану у Британији.

"Уколико илегално уђете у Велику Британију, не би требало да останете овде", поручио је Сунак у парламенту.

Број албанских миграната у Уједињеном Краљевству последњих месеци драстично је скочио. Док је 2020. свега 50 Албанаца илегално прешло Ламанш, ове године било их је више од 11.000.

Британски медији објавили су да је око један одсто радно способних мушкараца из Албаније прешло у Уједињено Краљевство, као и да су Албанци убедљиво најзаступљнији илегални мигранти који на Острво долазе чамцима преко Ламанша.

Постоје и сумње да албанска мафија користи мигрантске кампове у северној Француској као место за регрутацију, нудећи финансирање трошкова преласка онима који су спремни да раде за њих по доласку у Велику Британији, известио је раније Би-Би-Си.

image