Свет

"Гардијан": Бајден под све већим притисцима због Асанжа

Тешко ми је да поверујем да Бајденова администрација жели да овај случај буде део њеног наслеђа о слободи медија, каже професор права са Универзитета Колумбија
"Гардијан": Бајден под све већим притисцима због Асанжаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Martyn Wheatley

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена у последње време говори све праве ствари када је реч о поштовању слободе медија, међутим оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж и даље се налази у затворској ћелији у Лондону, пише "Гардијан".

И поред тога што Вашингтон све више инсистира на поштовању слободе медија, а државни тужилац Мерик Гарланд поручује да је "слободна и независна штампа од суштинског значаја за функционисање америчке демократије", Вашингтон и даље тражи изручење Асанжа ком жели да суди због наводног кршења Закона о шпијунажи.

Реч је о закону који је донет пре више од 100 година, али ниједном није употребљен у случају објављивања поверљивих информација, наводи британски лист и напомиње да ће се на случају Асанжа који је, између осталог, објавио податке о америчким ратним злочинима у Ираку и Авганистану - видети да ли Бајденова администрација намерава да испуни своја обећања која се односе на заштиту медија.

"Бајден се сада суочава са новим притисцима, како унутар САД, тако и из иностранства, да одустане од кривичног гоњења Џулијана Асанжа", пише "Гардијан" и подсећа да је недавно пет великих медијских кућа објавило отворено писмо у ком се истиче да оптужница против Асанжа представља "опасан преседан", и да прети да поткопа Први амандман америчког устава који се тиче слободе говора.

Истовремено, званичници у Аустралији, чији је Асанж држављанин, састали су се са америчким колегама како би тражили његово ослобађање.

"Мој став је јасан и јасно је стављен до знања америчкој администрацији: Време је да се ово питање приведе крају", поручио је аустралијски премијер Ентони Албанез пред парламентом крајем новембра.

И нови председник Бразила Луис Ињацио Лула да Силва затражио је окончање "неправедног затварања" Асанжа након састанка са уредницима "Викиликса".

Поједине присталице Асанжа кажу да су оптимисти, те да је случај можда дошао до прекретнице која би могла да се оконча његовим ослобађањем.

"Ово је изузетно значајан случај и тешко ми је да поверујем да Бајденова администрација жели да он буде део њеног наслеђа о слободи медија, али биће ако настави са процеом. То ће засенити све остало када је у питању слобода штампе", каже професор права на Универзитету Колумбија Џамил Џафер.

Он наводи да оптужбе на рачун Асанжа због добијања и објављивања поверљивих информација, без активне улоге у њиховој крађи, представљају прелазак "правног Рубикона". 

"Ово је први пут да је америчка влада употребила Закон о шпијунажи за прогон издавача и последице су огромне", каже Џафер и истиче да је Асанж оптужен за активности у којима новинари свакодневно учествују како би информисали јавност.

Из америчког министарства правде нису коментарисали позиве да одустану од случаја, али један званичник, који је желео да остане анониман, рекао је да је државни тужилац Гарланд "јасно ставио до знања да ће радити у складу са законом", као што је то чинио и у другим сличним случајевима.

За сав спољни притисак на министарство правде да одустане од гоњења, кључан фактор могли би да буду интерни прописи министарства из октобра којима се забрањује заплена докумената која је медијска организација прикупила, осим у малом броју случајева, пише "Гардијан".

Један од Асанжових адвоката у САД Бари Полак наводи да би, у складу са новим прописима, министарство правде требало да поново погледа овај случај како би се утврдило да ли је реч о процесу који жели да води.

"Дошао је тренутак за то", закључује Полак.

image