Економија

Буџетски дефицит САД достигао рекордних 249 милијарди долара

Потрошња је порасла у новембру у односу на годину дана раније јер су порески приходи опали
Буџетски дефицит САД достигао рекордних 249 милијарди долараwww.globallookpress.com © Jim LoScalzo - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Месечни федерални дефицит Сједињених Америчких Држава (САД) у новембру је оборио рекорд, скочивши на 249 милијарди долара, 57 милијарди више него у истом месецу прошле године.

Влада САД је прошлог месеца потрошила 501 милијарду долара, скок од 28 милијарди, док су порески приходи пали за 29 милијарди у поређењу са прошлим новембром, на 252 милијарде долара.

Оба ова тренда потрајаће до краја ове фискалне године. Државна потрошња неће поново нагло пасти јер је Конгрес престао да одобрава огромне, једнократне програме помоћи.

Како Федералне резерве (Фед) брзо подижу каматне стопе да би се избориле са највишом инфлацијом у последњих неколико деценија, успоравање економије би такође могло довести до нижих пореских прихода у будућности.

Очекује се да ће мере штедње створити веће трошкове задуживања за владу. Трезор је овог новембра потрошио 53 одсто више на трошкове задуживања него прошлог новембра.

С обзиром на то да су републиканци спремни да преузму контролу над Представничким домом Конгреса следеће године, финансије владе би поново могле да постану политичко жариште. Неки републиканци су најавили да неће подржати повећање ограничења задуживања без споразума о широким резовима федералног буџета, укључујући социјално и здравствено осигурање, наводи лист.

Таква дебата демократа и републиканаца би могла да доведе САД на ивицу неплаћања дуга, што је било виђено током администрације Барака Обаме. У време Доналда Трампа, републиканци су углавном одустали од својих брига о владиној потрошњи и постигли вишеструке споразуме са демократама о подизању лимита задуживања без наметања дубоког смањења потрошње.

Са друге стране, док САД губе новац, руски буџетски суфицит наставља да расте и у новембру је увећан више од четири пута, и поред трошкова специјалне војне операције у Украјини.

Фискални суфицит достигао је 557 милијарди рубаља (око девет милијарди евра) у првих 11 месеци ове године, речено је у руском Министарству финансија, у односу на 128 милијарди колико је пријављено у периоду од јануара до октобра.

image