Русија

Рјабков: Део дипломата мораће да напусти САД следеће године

Москва ће одговорити, али овај пут можда не симетрично, поручују из Русије
Рјабков: Део дипломата мораће да напусти САД следеће годинеwww.globallookpress.com © Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File

Група руских дипломата који се тренутно налазе у Сједињеним Америчким Државама биће принуђена да напусти ову земљу почетком 2023. године, рекао је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков. Међутим, како је додао, Москва ће овај пут одговорити, али не симетрично. 

Коментаришући прошлонедељне разговоре руског Министарства спољних послова и америчког Стеј департмента у Истанбулу, политичар је оценио да су преговори били тешки, корисни, али и да није дошло до битнијег помака по кључним питањима, као на пример онима која се тичу рада страних мисија, издавања виза и ротације особља које ради по дипломатским представништвима. 

Тако, на пример, из Москве предлажу да се две стране договоре о томе који би био максималан број особља које би могло да ради у оваквим објектима, али из Вашингтона, како је рекао Рјабков, не долази до одобрења по овом питању. 

Ипак, контакт две земље на ову тему ће бити настављен следеће године, иако се још увек не зна тачан датум, додао је Рјабков.

О америчком шпијуну у Русији

Руски дипломата дотакао се и теме америчког држављанина Пола Велана, који је пре две године у Москви осуђен за шпијунажу. Рјабков је рекао да, према информацијама које има, министарство не планира никакве разговоре о његовој размени са америчком страном. 

Раније је помоћник председника Сједињених Америчких Држава за националну безбедност Џејк Саливен рекао да ће САД и Русија ове недеље разговарати о судбини Велана. Према његовим речима, контакти ће бити одржани на високом нивоу. 

Велан је ухапшен у Москви крајем 2018. године током, како су то рекли из Федералне службе безбедности, једне шпијунске операције. Његова одбрана тврди да је Велан жртва провокације: неко му је наводно дао флеш диск на коме је требало да буду фотографије са туристичког путовања у Сергијев Посад код Москве. Велан до сада није признао да је крив. 

Осуђен је на 16 година затвора. Он је, како је рекао, разочаран тиме како се администрација Бајдена опходи према његовом случају, пре свега због недостатка иницијативе да он буде ослобођен у бржем временском периоду. 

image