Свет

Истраживање: Десантис популарнији од Трампа, победио би Бајдена

Републиканци и неопредељени конзервативци све више желе трампизам без Трампа
Истраживање: Десантис популарнији од Трампа, победио би Бајдена© Keystone Press Agency/Ronen Tivony

Гувернер Флориде Рон Десантис популарнији је међу републиканцима од бившег америчког председника Доналда Трампа, показује истраживање листа "Ју-Ес-Еј Тудеј" и Универзитета Сафолк.

Око 56 одсто републиканаца подржава Десантиса, док је за Трампа 33 одсто њих, што је разлика од 23 одсто.

Чак 60 одсто гласача Републиканске партије жели председничког кандидата који би наставио Трампову политику, а да није Трамп, док 31 одсто анкетираних каже да се нада да ће се бивши председник поново кандидовати.

"Републиканци и неопредељени конзервативци све више желе трампизам без Трампа", каже директор Центра за политичка истраживања Универзитета Сафокл Давид Палеологос.

Чак две трећине републиканаца жели да Десантис буде председнички кандидат 2024. године, док се само 24 одсто њих противи томе. 

Истраживање показује да позитиван став о Трампу има 64 одсто републиканаца, што је пад од 11 одсто у односу на октобар, а порастао је и број оних који имају негативан став о њему - сада их је 23 одсто, док их је у октобру било 18 одсто.

У потенцијалном дуелу Бајден-Трамп, победио би актуелни председник, док би између Бајдена и Десантиса, Американци изабрали гувернера Флориде, наводи се у закључцима овог истраживања.

image