Магазин

Научници потврдили: Корона уништава синапсе у мозгу

Осећај "мождане магле" јавља се код 40 посто пацијената који пате од "продуженог" ковида, a последица је уништења веза међу можданим ћелијама
Научници потврдили: Корона уништава синапсе у мозгу© freepik/kjpargeter

"Било је шокантно да се минимална количина вируса за кратко време рашири у органелама и уништи велики број синапси", каже Ана Оливеира, неуронаучник, део тима који је радио истраживања на Каролинск Институту у Шведској, а преноси "Нешнл Џиографик"("National Geographic"). Тим научника, на челу са Карлом Селгреном, психијатром и ћелијским биологом, је инфицирао органеле мозга корона вирусом, и тако открили да је вирус убрзао уништавање синапсе мозга.

Синапсе су везе између ћелија и начин како оне међусобно комуницирају, односно како информације иду од ћелије до ћелије мозга. Ове везе заслужене су за функционисање мозга, од меморије до контроле покрета и емоција и константно се ремоделују, формирајући процес учења. Иако је активност синапси највећа код мале деце и фетуса, наставља се и касније у животу и важна је за формирање нових сећања, али и брисање оних која више нису потребна. Синапсе су такође важне током опоравка мозга после траума.

Током последње две године научници су забележили дугорочне неуролошке проблеме и проблеме у понашању код пацијенета оболелих од Ковида 19 укључујући и појаву такозване мождане магле. "Мождана магла" изазива дезоријентацију, губитак меморије, хроничну главобољу и отупелост и појављује се код 40 посто пацијената оболелих од "дугог ковида".

"Користећи органеле мозга, видели смо како корона вирус уништава заштитне баријере ћелије, да би лакше ушла патогена једињења у цереброспиналну течност и мозак", рекла је неуробиолог Мадлен Ланкастер са Универзитета Кембриџ, која се бави истраживањем утицаја корона вируса на мозак. 

Проучавање везе између Ковида и когнитивних дисфункција, као што је "мождана магла" тешко је вршити на живим мозговима, па су органеле, испитивањем у лабораторијским условима, омогућиле бољи увид у рад вируса. Студија је важна јер је доказала колико Ковид утиче на рушење синапси. "Превише уништених синапси очекивано би довело до проблема са памћењем, или сећањима и објаснило би тромост функције мозга које се виде у можданој магли", каже  Ланкастер, наводећи да се оволико уништавање синапси често повезује са обољењима као што је шизофренија, Алцхајмер и Паркинсонова болест. 

Научници упозоравају да је потребно много више истраживања да би се разумео ефекат инфекције вируса Kовид на мозак. С обзиром да органеле подсећају на незреле ћелије - попут оних код фетуса или беба - још увек се не зна какви би резултати били на зрелим ћелијама мозга одраслих. Такође, још увек није познато да ли су ефекти које дуги Ковид има на мозак неповратни.

image