Свет

Кијев наставља са акцијама против УПЦ: Претреси у осам региона

Проверава се 19 објеката, преносе медији
Кијев наставља са акцијама против УПЦ: Претреси у осам регионаwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Оружане снаге Украјине саопштиле су данас да сe тренутно спроводе контраобавештајне активности у објектима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ). Акције се спроводе у осам региона Украјине, као и делу Херсонске области коју тренутно контролише режим у Кијеву, преносе "РИА Новости".

У питању су Закарпатска област, Ровењска, Волинска, Николајевска, Сумска, Лавовска, Житоморска, Херсонска област, а укупно се проверава 19 објеката. 

Украјинске снаге су 22. новембра већ спровеле контраобавештајне активности у Кијево-печерској лаври и два манастира у Ровењској области на северозападу земље. Испитано је више од 50 особа, а пронађена је и "проруска" литература, навели су претходно из Кијева. Припадници УПЦ објаснили су да се заправо ради о порукама патријарха московског и целе Русије Кирила.

Претреси су вршени и у Полтавској, Житомирској, Ровенској и Закарпатској области Украјине.

УПЦ је, такође, забрањена на територији Лавовске области. 

Москва је последњих недеља упозоравала да би могло доћи до протеривања монаштва, док се уједно бележи и све више напада и на свештенство и цркве. На другим местима појавили су се и натписи на којима се говори да је забрањено читање молитви на руском

Украјински председник Владимир Зеленски претходно је потписао и указ о увођењу санкција против верских организација повезаних са Руском Федерацијом, чиме је најављено да ће УПЦ, једина канонска помесна црква на територији ове земље, практично бити укинута због својих веза са Московском патријаршијом.

image