Русија

Украјинци у Херсону хапсе јеврејске вође због сарадње са Русијом

Након што је Украјина поново заузела Херсон, Јевреји на водећим позицијама страхују од кривичног гоњења јер су руским војницима допустили да се моле у синагоги
Украјинци у Херсону хапсе јеврејске вође због сарадње са Русијомwww.globallookpress.com © Volodymyr Zelensky

Јеврејска телеграфска агенција извештава да су, од када су руске трупе у марту прешле преко украјинске границе, украјинска војска, администрација и хиљаде људи напустило своје градове. Али у Херсону, јужном лучком граду који има стратешку вредност за Русе, рабин Јосеф Ичак Волф одлучио је да остане.

Његова одлука да остане била је у складу са филозофијом јеврејског покрета којем припада, остао је посвећен молитви и граду с којим ће бити и у добру и у злу. У првим данима рата, Волф је снабдевао град храном, лековима и својој заједници доприносио хуманитарним радом.

"Крвавим борбама на улицама Херсона, рабин Јозеф Волф није напустио своју заједницу ни на тренутак, остајући у граду разореним ратом служећи локалном становништву", рекао је рабин Моти Селигсон, портпарол покрета Хабад за Јеврејску телеграфску агенцију. Он је Волфа назвао правим херојем јеврејског народа.

Према овонедељном извештају "Њујорк тајмса", Волф је сада у Немачкој, забринут јер га неки у Херсону оптужују за сарадњу са руским снагама, док је један од чланова његове јеврејске заједнице осуђен на доживотни затвор због својих поступака током хаотичних првих дана рата.

Међутим, прошлог месеца, украјинска војска се вратила у Херсон из ког су се Руси повукли, свој повратак је прославила али је и ставила под сумњу свакога за кога се сматра да је сарађивао са руском војском.

Нешто од те сумње пало је на Волфа, који је дозволио руским војницима да се моле у синагоги којом управља. Према "Њујорк тајмсу" то су били официри јеврејске вероисповести који су дошли у Херсон са руском војском. 

Волфа страх спречава да се врати у свој град јер je, међу онима који су остали у Херсону, био и један истакнути члан јеврејске заједнице који је сада кривично гоњен због својих поступака и одлука у време када је руска војска била у граду.

Реч је о Илији Карамаликову, који је био близак са Волфом и који је покушао да у напуштени и окупирани град врати неки привид реда. Карамаликов је помогао у организовању народне патроле од 1.200 људи задужене за спровођење полицијског часа и хватање пљачкаша.

Како наводи "Њујорк тајмс", патрола је ухватила једног руског пилота који је наводно ишао у пљачку, а Карамаликов га је уместо да га хапси одвео својој кући, пружио му уточиште и потом га "неповређеног" вратио руским снагама.

Због тога што га "није повредио", украјинске власти су га опужиле да је прекршио  нови закон по којем се "сарадња са државом агресором, њеним оружаним формацијама, или њеном окупационом администрацијом" кривично кажњава.

Саговорници америчког листа наводе да се у том закону не узима у обзир стварност и реалне околности живота под "окупацијом".

"Сви ови људи који су побегли нас осуђују", рекао је Волф и додао да су "ово су окрутна времена". Карамаликов је, према оптужници, ослобађањем тог пилота "организовао даље учешће руског војника у агресији на Украјину".

Али многи у Херсону нису сигурни коју су другу опцију имали. Карамаликовљева народна патрола била је добровољна организација која је имала за циљ да хвата пљачкаше и ратне профитере. Према његовим речима, тиме што би наудио руском војнику, заправо би га учинио крволочним борцем против Украјине. Да га ослободе је "најхуманија одлука коју смо могли да донесемо", рекао је Карамаликов.

"Да ли је требало да убијемо војника и да то никоме не пријавимо? То не би било добро", рекао је један од Карамаликовљевих сарадника, Андреј Скворцов.

image