Србија и Балкан

Кнежевић: Одговорност за излазак из кризе на Ђукановићу и ДПС

Милан Кнежевић каже да више нема законских препрека за формирање нове владе, већ да се само очекује да Ђукановић у законском року потпише усвојени измењени Закон
Кнежевић: Одговорност за излазак из кризе на Ђукановићу и ДПС© ATAImages/Milan Maricic

Председник Демокатске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић демантовао је данас спекулације о наводној подели ресора и именима министара у будућој 44. Влади Црне Горе.

Свака спекулација о подели ресора и именима министара будуће владе далеко је од основане, рекао је Кнежевић у изјави за Радио Црне Горе и истакао да прво председник државе Мило Ђукановић треба да потпише измењени Закон о председнику.

"У међувремену, сматрам да би лидери будуће парламентарне већине, која би гласала 44. владу, требало да се састану и још једном прецизирају све оно што је неопходно, а представља наш договор од септембра, а неопходно је како би Миодраг Лекић почео да саставља владу", рекао је Кнежевић.

У овом тренутку, додао је, редослед послова је јасан.

На питање када би Миодраг Лекић могао бити изабран за мандатара, то јест када би могао почети процес састављања нове владе, Кнежевић каже:

"То би требало прецизирати на састанку лидера парламентарне већине. Ако потврдимо договоре од септембра, а верујем да хоћемо, онда би се то могло очекивати у догледном времену, сходно роковима."

Истакао је да више нема законских препрека за формирање нове владе, већ да се само очекује да Ђукановић у законском року потпише усвојени измењени Закон.

Функционисање у законским оквирима, рекао је, треба да омогући да држава најзад почне да функционише институционално.

"Сматрам да би добро било да ДПС у наредном периоду повуче притужбе на изборни процес 23. октобра и омогући конституисање локалних самоуправа, превасходно у Подгорици и Пљевљима", казао је Кнежевић, пренео је портал РТЦГ.

Истакао је да је дијалог у овом тренутку неопходан, а да је на Ђукановићу и ДПС да покажу одговорност за излазак из постојеће кризе.

image