Русија

Москва: Шолцова политика довела до слома немачко-руске сарадње

Министарство спољних послова Русије одоговорило на изјаву немачког канцелара наводећи да Русија неће ништа тражити од Немачке
Москва: Шолцова политика довела до слома немачко-руске сарадњеwww.globallookpress.com © Markus Scholz

Министарство спољних послова саопштило је да Русија не тражи ништа од Немачке и да је канцелар Олаф Шолц једини кривац за обуставу економске и енергетске сарадње између две земље.

Овај извештај представља одговор на изјаве Олафа Шолца који је рекао да ће Русија, по завршетку сукоба у Украјини, тражити обнављање економских односа са Немачком.

"Нећемо ништа тражити, немачки политичари то морају једном за свагда да схвате. Нека Шолц буде одговоран за 'стезање каиша' пословању и одлуке које су штетне интересима", наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је нагласило да канцелар Шолц не помиње да је управо непромишљена политика његовог кабинета довела до слома руско-немачке економске и енергетске сарадње, која је деценијама обезбеђивала раст немачке индустрије. Наводе да  ни реч није рекао о признању његове претходнице Ангеле Меркел да су Берлин и друге престонице Запада третирали Минске споразуме искључиво као прилику да се добије на времену како би се Кијев припремио за рат против наше земље.

"Прећутао је и чињеницу да због невиђеног поскупљења енергената многе немачке компаније пребацују производњу производњу у САД, а није објаснио ни зашто је Берлин срамно и кукавички одустао од истраге о саботажи на гасоводима Северни ток 1 и 2, чиме је немачка привреда одсечена од директних испорука јефтиног руског природног гаса", подсећа Министарство.

"Сви аргументи немачког дипломате доказ су кризе у разумевању тренутне ситуације и стратешке визије. То су, по свему судећи, идејни оквири којима се води актуелна немачка власт", наводи се у саопштењу Министарства.

image