Русија

Русија уводи новчане казне за скрнављење Георгијевских ленти

Симбол ће се увођењем закона изједначити са симболима војне славе а предвиђена је казна за његово јавно скрнављење
Русија уводи новчане казне за скрнављење Георгијевских лентиwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Државна дума усвојила је у другом читању предлог закона којим се георгијевске ленте изједначавају са симболима војне славе и предвиђа казна за њихово јавно скрнављење.

Када документ буде усвојен, Георгијевска лента ће званично добити овај статус. Према важећем законодавству, за јавно скрнављење симбола војне славе, правно лице ће платити казну од три до пет милиона рубаља (43.500 - 72.500 евра), а појединац казну до три милиона рубаља, или затвор до три године.

Осим тога, према члану о спречавању рехабилитације нацизма Кривичног закона Руске Федерације, иста дела која је починила група лица по претходном договору или на интернету запрећена је новчаном казном од два до пет милиона рубаља (29.000 - 72.500 евра) или казном затвора до пет година.

Документ такође регулише употребу траке само у случајевима када је у питању историјско памћење, а употреба симбола у друге сврхе биће законом забрањена.

Георгијевска трака је саставни део многих војних награда Руске империје, СССР-а и Руске Федерације. Настала 26. новембром 1769. године када је царица Катарина Велика установила орден Светог Великомученика Георгија Победоносца и одредила боје ордена — црну и наранџасту.

Постоје недоумице када је реч о симболици боја. Гроф Липка 1833. пише године да боје симболишу барут и ватру, док се други историчари наводе како су црна и златна боја биле симболи царске Русије још од времена када је за грб Русије установљен двоглави орао.

На почетку оружаног сукоба у Донбасу 2014. године, траку су користила га је милиција и добровољци који су бранили ДНР и ЛНР од украјинских снага безбедности.

image