Свет

Албанци у Британији: "Топовско месо" за криминалне групе

Албанцима у Француској криминалне банде нуде плаћен пут до Уједињеног краљевства ако се прикључе подземљу
Албанци у Британији: "Топовско месо" за криминалне групеwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Ловци на криминалне таленте у Британији ових дана нове сараднике лако могу да нађу у хотелима за тражиоце азила, а посебно лагано посао иде албанским нарко бандама, које, како преноси Би-Би-Си, "регруте" траже у мигрантским камповима у Француској, дајући им уз плаћену карту преко Ламанша и обавезну "гратис" улазницу за подземље.

Албанци тренутно, како преноси "Телеграф" представљају највећу групу страних етничких мањина у затворима у Уједињеном Краљевству, а на острво је ове године ушло чак два одсто читаве мушке популације Албаније.

Шеф полиције у Великом Манчестеру Стивен Вотсон рекао је да се кријумчарење људи и криза илегалних миграната осећају и кроз трговину фалсификованом робом на црном тржишту у Великој Британији, такође повезану са операцијама прања новца, као и са трговином дрогом.

Његова операција "Вулкан" идентификовала је 33 организоване криминалне групе у граду, које саме по себи обављају више од половине трговине фалсификованом робом у целој земљи, а како он тврди највећи део радне снаге тих банди чине баш илегални мигранти којима је придруживање овим организацијама услов да пређу Ламанш и уђу у Британију.

"Морамо бити јасни да постоје рањиви људи који постају још рањивији, али да уз то има и неких прилично сумњивих ликова које морамо да искоренимо и избацимо" рекао је Вотсон за британски "Телеграф".

Како он наводи, те "експлоатисане јадне душе" постају "топовско месо" за организоване криминалне групе, односно то је потпуно обесправљена група људи која врло брзо од експлоатисаног постаје - експлоататор.

"Чак и да њихов захтев за азил у Уједињеном Краљевству низ околности чини легитимним, они се користе до те мере да је тешко да ће се интегрисати и допринети нашем друштву. Вероватно ће постати оштећени и биће окорели криминалци и терет држави до краја живота", оцењује Вотсон.

Признање да илегални мигранти играју кључну улогу у криминалном подземљу земље дошло је након што је премијер Риши Сунак најавио план своје владе да коначно сузбије трговину људима у којој је преко 44.000 илегалаца прешло Ламанш од почетка године.

Кључна компонента Сунаковог плана фокусира се баш на брзо уклањање Албанаца, јер без обзира на то што се Албанија сматра сигурном земљом из које има мало или чак нема никаквог оправдања за подношење захтева за азил, ова нација чини отприлике једну трећину свих илегалних долазака бродом ове године.

 

image