Србија и Балкан

"Новости": Разматрањем захтева Приштине, ЕУ би погазила основне принципе на којима почива

За прихватање апликације једногласно мора да гласа свих 27 чланица ЕУ, а амбасадор Кипра у Србији истиче да принципијелан став те земље о непризнавању "Косова" остаје непромењен
"Новости": Разматрањем захтева Приштине, ЕУ би погазила основне принципе на којима почиваwww.globallookpress.com © dpa/Michael Kappeler

Приштина и њени западни савезници променили су тактику у покушају да заокруже независност лажне државе, па на пет земаља чланица Европске уније више не врше притисак да признају "Косово", већ да га - не блокирају, пишу "Новости" и указују да је овај дипломатски маневар посебно видљив уочи подношења захтева Приштине за чланство у Европској унији који је јуче потписан.

"Они су јучерашњи дан назвали "историјским" и он би то могао да буде, али за ЕУ, и то у негативном смислу, уколико апликација Приштине уопште буде узета у разматрање. Тиме би Унија погазила основна правила на којима почива и срушила своје кључне документе, пре свих Уговор о ЕУ, односно Лисабонски споразум, који предвиђа да статус кандидата могу добити само државе, што Косово није", наводи лист.

За прихватање апликације једногласно мора да гласа свих 27 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, Грчку, Кипар, Словачку и Румунију, које не признају "Косово".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је за пролазак приштинског захтева потребан консензус "кога у ЕУ нема" због чега сматра да је реч о политичко-маркетиншком потезу за унутрашњу политичку употребу на Косову и Метохији.

"Ми сматрамо да такав потез двоструко није добар. Прво, зато што је јасно да не постоји јединствен став око статуса КиМ, односно да пет земаља не признаје КиМ и да до сада није забележено да неко добије статус кандидата за чланство, а да није решено питање статуса, а друго зато што је у условима апсолутног непоштовања свих споразума од стране Приштине немогуће да неко размишља о томе", навео је Дачић.

Он је додао да од чешког председавања зависи како ће се према томе односити даље европски званичници, односно да ли ће то питање ући у неку процедуру или ће сачекати неког следећег председавајућег.

"То засада још није познато, али сам сигуран из разговора које смо имали са земљама које не признају Косово, а то исто ми је рекао и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, да се они противе томе из свих ових разлога које сам поменуо и да би, када би било изјашњавање о томе, гласали против", рекао је српски шеф дипломатије.

У амбасади Словачке кажу да ће се о пријави одлучивати тек након што буде и званично поднета.

"Уколико се то деси у децембру ове године, процедурални поступак у оквиру њене даље процене биће у рукама чешког председавања Саветом ЕУ, који ће примити пријаву у својству ротирајућег председавања Саветом", наводе из словачке амбасаде за "Новости".  

Истовремено, амбасадор Кипра у Србији Димитриос Теофилакту истиче да ће став те земље, а посебно у вези са апликацијом Приштине за чланство у ЕУ, бити формиран на основу добро познатог става Кипра по том питању.

"Принципијелни став Кипра у погледу непризнавања једностраног проглашења независности од стране власти у Приштини, није промењен", поручује Теофилакту и додаје да не жели да даје даље коментаре "јер још није јасно како ће чешко председништво решити ово питање".

image