Русија

Небензја: Запад је довео Европу до ивице сукоба који би могао да запали свет

Данас се одлучује о питању будућности светског поретка, поручио стални представник Русије при Уједињеним нацијама
Небензја: Запад је довео Европу до ивице сукоба који би могао да запали светGetty © Michael M. Santiago / Staff

Запад је, уздижући до апсолута право НАТО-а на проширење, приближио Европу до ивице сукоба од којег би могао да букне цео свет, рекао је стални представник Русије при Уједињним нацијама Василиј Небензја на састанку Савета безбедности.

Према његовим речима, захваљујући политици појединих западних држава које желе да задрже своје монополске привилеговане позиције у свету, нарушено је поверење у међународне институције, у међународно право и модел света за какав се УН залажу.

"То се не дешава само од фебруара ове године. Евидентно је да се данас одлучује о питању будућности светског поретка. Пут се рачва на две стране: или је ово поредак са једним хегемоном који успоставља правила која су од користи само њему, или ће то бити демократски, мултиполарни, фер, свет без уцена, без доминације, застрашивања и без неоколонијализма", рекао је Небензја.

Он је навео да је "очигледно да се то не допада онима који су главни корисници овог умирућег система".

Покушавајући да оживи једнополарни модел под слоганом "поретка заснованог на правилима", Запад свуда намеће идеју поделе, покушавајући да прошири своју сферу утицаја на све регионе света, истакао је стални представник Русије при УН.

"Украјинску кризу колективни Запад на све могуће начине покушава да сведе само на почетак наше специјалне војне операције, која је заправо само један од елемената вишедимензионалне кризе, ка којој се свет већ дуго креће. Украјинска криза је системска, предуслови за њу су се стварали постепено током две до три деценије", навео је Небензја.

Он је напоменуо да НАТО данас претендује на глобалну покривеност, а Запад није желео да води садржајан дијалог уочи кризе, као што не жели да га води ни сада.

"Данас се рачуна на исцрпљеност и стратешки пораз Русије. Ако неко верује да је ово почело у фебруару ове године, вара се", закључио је руски дипломата.

image