Магазин

Најчешће грешке приликом узимања витамина

Недостатак сунчеве светлости и ограничен избор воћа и поврћа, који су природни извор витамина и минерала, главни су узрочници опадања имунитета у зимском периоду. Међутим, узимање витамина "на своју руку" не само да није препоручљиво, већ у појединим случајевима може бити и опасно по организам, наводи за РТ Балкан фармацеут Марионела Иванковић.
Најчешће грешке приликом узимања витамина© freepik/freepik

"Узимање биолошки активних додатака, витамина и минерала без препоруке лекара је грешка коју чини већина наше популације, а посебно млади људи у жељи да подигну имунитет и ојачају организам. Ипак, важно је напоменути да на тај начин они само преоптерећују свој организам, будући да он апсорбује само оне супстанце које су му потребне и у количинама које су му неопходне заа правилан рад", наводи Марионела, и додаје да је хипервитаминоза, односно презасићеност витаминима, појава са којом се често сусреће.

"Витамин Д3 један је од витамина који је у хроничном дефициту у људском телу, када посматрамо наше подручје. И онда се догоди следеће: пацијент, желећи да подигне ниво витамина Д3 узима засебно витамин Д3, али и комплексе других витамина, који поред осталих садржи и Д3. Наравно, доћи ће до одређеног вида "предозирања"".

Када је оправдано узимање витамина "на своју руку"

Узимање витамина и минерала требало би да се ради не само по препоруци лекара, већ и на основу претходно одрађених анализа крвне слике, које ће показати који витамини и минерали недостају организму. Ипак, постоје екстремне ситуације у којима је допустиво да се витамини узимају самостално. Примера ради, разболели сте се, прележали вирус грипа или неку другу инфекцију и осећате да је организму потребна "помоћ" како би повратио изгубљену енергију и витамине. У таквој ситуацији, краткорочно узимање витамина (у трајању до месец дана) може имати позитиван учинак.

Комбинације витамина

Витамин А

Витамин А обавља многе важне функције у нашем организму, регулише синтезу протеина, учествује у формирању костију, поспешује раст ћелија и успорава старење. У комбинацији са витаминима Ц и Е потпуно је компатибилан и не поништава њихово међусобно дејство: витамин Е штити витамин А од оксидације, док је витамин Ц природни катализатор витаминима А и Е и појачава њихово деловање. Такође, витамин А компатибилан је и са минералима попут цинка (који побољшава његову апсорпцију) и гвожђа, док се његово комбиновање са витаминима Б12 и К не препоручује, будући да поништава њихово дејство.

Витамини Б групе

Витамини Б групе неопходни су за правилан и несметан рад нервног и мускуларног система, а у великој мери утичу и на квалитет косе, коже и ноктију. Комбинација витамина Б2 и Б6 школски је пример одличног пара, будући да је витамин Б6 у неактивном облику све док његово дејство не активира витамин Б2. Он уједно појачава и позитивна дејства цинка, који помаже апсорпцију витамина А. Витамин Б5 препоручљиво комбиновати са витамином Б12.

Витамин Ц

Витамин Ц један је од најјачих антиоксиданата који редукује неповољно дејство слободних радикала на наш организам и смањује оксидативни стрес коме смо изложени услед неизбалансиране исхране и високог степена загађења. Приликом употребе, препоручљиво је комбиновати га са гвожђем и хромом, чије ће активне супстанце најбоље доћи до изражаја захваљујући управо витамину Ц.

Витамин Д

Познато је да се витамин Д3 природно ствара и добија сунчањем, а будући да је пред нама период дуге и хладне зиме без много сунчеве светлости, дефицит овог витамина скоро је загарантован. Бројне студије показују да се најбољи резултати постижу уколико се он узима у комбинацији са витамином К2, имајући у виду да оба витамина играју важну улогу у метаболизму калцијума у организму, као и у изградњи и одржавању здравља костију.

Витамин К

Главну улогу у процесу згрушавања крви игра управо витамин К, који се природно код здравих одраслих особа непрестано синтетише у гастроинтестиналном тракту. У комбинацији са калцијумом, одговоран је за снагу и здравље костију, као и за превенцију кардиоваскуларних болести.

image