Свет

Ништа од помоћи ЕУ за Украјину: "Повампирио" се пољски вето

Пољска која је раније пристала на увођење минималног корпоративног пореза за велике компаније, сада се предомислила и тако закочила цео пакет мера које је ЕУ требало да донесе
Ништа од помоћи ЕУ за Украјину: "Повампирио" се пољски ветоwww.globallookpress.com © Tomasz Wiktor/Polska Agencja Prasowa

Украјини се једноставно не да. Тек што је до Владимира Зеленског стигао добар глас да је ЕУ успела да са Виктором Орбаном испреговара скидање мађарског вета на 18 милијарди евра помоћи Украјини, стигли су нови проблеми. Овога пута из Варшаве.

Та земља је, наиме, блокирала увођење минималног корпоративног пореза за велике компаније, а будући да су се уз овај пропис "ђутуре" доносиле и друге мере, забрана је стављена и на помоћ Украјини, а вето се "протегао" и на Мађарску која, док Пољаци затежу, не може да приступи фондовима за опоравак од пандемије, али ни другим финансијским средствима намењеним Будимпешти.

Наиме, ако се на једну од ставки из тог пакета мера стави вето, не пролазе ни остале.

Споразум је иначе требало да буде потписан у такозваној "писаној процедури" до среде, али је Пољска два пута захтевала да се рок продужи и сада се очекује да ће новонастала драма кулминирати на данашњем састанку лидера ЕУ у Бриселу.

"То је читав пакет мера који се сада задржава због пољских питања око глобалног пореза које нико не разуме. Немамо појма шта пољски премијер Матеуш Моравјецки жели, или шта ће да уради, јер он је на одлуку о порезу пристао још на пролеће", рекао је за Ројтерс један дипломата Европске уније.

"Политико" подсећа да је Пољска одлуку о минималној пореској стопи блокирала и раније, да би онда у априлу, када је добила одобрење за свој план опоравка од пандемије, наизглед попустила.

Онда је закочила Мађарска, а када је ЕУ испунила и Орбанове жеље, пољски вето се поново "повампирио".

Званичници блока спекулишу зашто Варшава цео пакет мера држи као таоца, а један од одговора могло би да буде то што овако покушава да остатак 27-чланог блока обавеже да јој да приступ десетинама милијарди (сада блокираних због спора око владавине права) из фондова ЕУ.

"То је као насилна веза: стално обећавају да ће следећи пут бити другачије, али дубоко у себи знамо да ћемо увек бити изнова повређени", рекао је за "Политико" званичник ЕУ.

Шта је глобални минимални порез?

Глобални минимални корпоративни порез од 15 одсто, прошле године је договорило 140 земаља Организације за економску сарадњу и развој, како би се спречило  велике међународне компаније да пребацују профит широм света и тако смањују своје порезе и еродирају пореске системе држава.

Овај порез ће се примењивати на компанијама са годишњим прометом од најмање 750 милиона евра и свака земља ЕУ ће морати да га до следеће године уведе и у национални закон  како би велике фирме минималну стопу почеле да плаћају од почетка 2024.године.

Руси Пољској: Само ви дижите зид, даћемо вам и материјал

Док затеже односе са ЕУ, Пољска је одлучна да се и буквално дистанцира од Русије градећи зид на граници са том земљом, тако да је губернатор Калињинградске области Антон Алиханов Пољацима „великодушно“ понудио и грађевински материјал за тај пројекат.

"Мислим да је, узимајући у обзир цену гаса, печење цигле у Пољској веома скупо, али ми имамо одличну фабрику "Пети елемент" у Краснознаменску и спремни смо да им продамо грађевински материјал, ако је потребно. Чак и са малим попустом“, иронично је рекао Алиханов за „Спутњик“.

Пољске власти иначе су почетком новембра почеле да дижу ограду од бодљикаве жице на граници са Калињинградском облашћу, а прошле недеље су најавиле да ће томе додати електронску баријеру.

image