Србија и Балкан

У Сарајеву ухапшен припадник "Армије БиХ" осумњичен за ратне злочине над српским цивилима

Ухапшен је Мустафа Гегај, официр безбедности и ратни иследник у затворима у Храсници, у којима су мучени и ликвидирани српски цивили, и у којима су вршена силовања Српкиња, међу којима је било и малолетница
У Сарајеву ухапшен припадник "Армије БиХ" осумњичен за ратне злочине над српским цивилимаGetty © Denis Zuberi

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту, на подручју Кантона Сарајево, ухапсили су једно лице због ратног злочина над српским цивилним становништвом 1992. године, на подручју Храснице, Соколовић Колоније и Бутмира.

Како РТРС сазнаје, ухапшен је Мустафа Гегај, бивши припадник храсничке Четврте моторизоване бригаде тзв. Армије БиХ, чији је командант био Фикрет Превљак.

Гегај је био официр безбедности и ратни иследник у затворима у Храсници, у којима су мучени и ликвидирани српски цивили и у којима су вршена силовања Српкиња, међу којима је било и малолетница. 

Према ранијим сведочењима силованих жена које су успеле да преживе тортуре у напуштеним становима, главни организатор хапшења Српкиња, био је управо Мустафа Гегај, а према њиховим речима, силовала су их и физички малтретирала углавном лица у униформама.

У кривичној пријави која је поднета 12. јула 1996. године, наводе се имена 12 силованих Српкиња, међу којима је и једна ученица која је и убијена.

За злочине на овом подручју, напуштени станови претварани су у "јавне куће" у којима се над заробљеним женама иживљавао командни кадар и сарадници блиски Гегају.

Српски цивили који су током ратних година били смештени у озлоглашеним затворима на подручју Храснице, од којих је један био у просторијама Основне школе "Алекса Шантић", а други у гаражама у овом насељу, месецима су мучени. Многи нису преживели злостављање, а они који јесу, истицали су да су последице бруталности којој су били изложени, не само психичке већ и физичке. 

Преживели су, у својим ранијим сведочењима, покушавали детаљно да опишу тортуре кроз које су пролазили у овим затворима. Према њиховим речима, нису имали ни минималне услове за живот – спавали су на бетону, у гаражама без прозора, имали су један или два оброка дневно, који се састојао од свега 12-13 кашика течности и једне кришке хлеба. Затвореници су током боравка у Храсници били "гладни и жедни", а сви су, укључујући и жене, смршали од 25 до 50 килограма. 

Током ове недеље, Државна агенција за истраге и заштиту на подручју Сарајева и Горажда ухапсила је шест особа, осумњичених за убиства српских цивила у околини Фоче 1992. године.

Лица су 13. децембра ухапшена под сумњом да су, као заповедници и припадници Вишеградске бригаде Армије Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ), учествовали у нападу на село Јошаница и починили злочине над цивилним становништвом.

У страховитом злочину убијено је 56 мештана, од којих је 37 било цивилно становништво. Убијено је и троје деце, петогодишњи Дражен Вишњић, његова дванаестогодишња сестра Драгана и двогодишња Данка Тановић.

image