Свет

Бугарска жели у Шенген, Аустрија тражи ограду на бугарско-турској граници

Аустријски канцелар Карл Нехамер оценио да је Бугарској, како би била заштићена, потребнија ограда на граници са Турском, чију изградњу финансијски треба да подржи Европска унија
Бугарска жели у Шенген, Аустрија тражи ограду на бугарско-турској границиGetty © Daniel Berehulak

Председник Бугарске Румен Радев рекао је да очекује да ће Бугарска следеће године приступити Шенгену и да намерава да о томе разговара на данашњем самиту са румунским колегом.

Радев је истакао да Бугарска сарађује са Холандијом и Аустријом, то јест, са земљама које се противе отварању Шенген зоне за Софију и Букурешт због илегалне миграције. Бугарски председник нагласио је да је његова земља посвећена обезбеђивању граница, иако је, изостанком консензуса за Бугарску и Румунију, Аустрија била против уласка обе земље, док је Холандија подржала само Румунију, пренео је Танјуг.

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је да је Бугарској, како би била заштићена, потребнија ограда на граници са Турском, за чију изградњу би, према његовим речима, била потребна финансијска подршка Европске уније.

"Бугарски председник ће вам рећи да Бугарска има велике проблеме. Радев и сам наглашава да је потребно ојачати ограду на граници са Турском", додао је он.

Док се земље чланице противе изградњи ограда на границама, Нехамер сматра да је такво мишљење непотребно.

"Ограде саме по себи нису ништа ново", оценио је Нехамер, мислећи на баријере на грчко-турској граници.

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон, такође је критиковала аустријски вето, истичући да се на тај начин само помаже Русији, док Нехамер сматра да је "неприкладно" повезивати специјалну војну операцију у Украјини са безбедносним питањем за грађане Европске уније.

Холандски премијер Марк Руте поручио је бугарским медијима у Бриселу да одговор његове земље остаје непромењен.

"Не кажемо 'не'. Кажемо не још", објаснио је Руте и подсетио да Хаг тражи још једну оцену Европске комисије о владавини права у Бугарској, истичући да се нада да ће она бити објављена кроз неколико месеци и да има оптимистичан став када је у питању тај извештај.

На питање о могућности да се Бугарска и Румунија раздвоје у овом процесу, бугарски председник је одговорио да је најбољи приступ да Софија и Букурешт буду заједно.

image