Русија

Путин: Рубља једна од најјачих валута на свету, план Запада да уништи руску економију није успео

Председник Русије оценио да резултати санкција уведених Руској Федерацији нису онакви какве је очекивао Запад
Путин: Рубља једна од најјачих валута на свету, план Запада да уништи руску економију није успеоwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Рубља је постала једна од најјачих валута у свету од почетка године, највише захваљујући одлуци да се нафта наплаћује у рубљама и да међународна економска сарадња са партнерима буде у националним валутама, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са Саветом за стратешки развој и националне пројекте.

"Ниво цена у Русији, после озбиљног скока у периоду од марта до априла, практично се није променио, а руска рубља је од почетка године постала једна од најјачих валута на свету", нагласио је руски председник.

Најавио је и пад БДП-а, на основу резултата текуће године.

"Резултати нису онакви какве је очекивао Запад и неки наши експерти. Jесте пад, али много мањи пад БДП него онај који је био очекиван" рекао је председник Русије.

Један од најбољих БДП-а међу земљама Г20

Према његовим речима, резултати од јануара до новембра ове године показују да државни буџет има суфицит од 560 милијарди рубаља (више од осам милијарди евра), а консолидовани буџет има суфицит од трилион и 451 милијарду рубаља (више од шест милијарди евра).

"У складу са тим очекујемо БДП који ће бити један од најбољих међу земљама Г20. Наш федерални буџет ће имати два одсто дефицита. Нећемо се поредити са другима, јер смо далеко испред", прецизирао је Путин. 

Рачуница Запада да уништи руску економију није се остварила, грађани су показали солидарност и одговорност, истакао је руски председник Владимир Путин.

"Бројеви показују да се намера Запада, као што сви виде, није остварила. Руски предузетници и власти су радили усаглашено и професионално, а грађани су показали солидарност и одговорност", рекао је Путин говорећи о намерама Запада да сломи руску економију.

Он је напоменуо да је захваљујући заједничком раду владе земље, Банке Русије и конститутивних субјеката Руске Федерације ситуација стабилизована.

Успешно смањена стопа сиромаштва

Путин је додао да су се приходи становништва са минималним зарадама ове године номинално повећали за 27,8 одсто чиме се сиромаштво смањило.

"Када смо разговарали о економској ситуацији у свету, поставили смо два главна циља за ову годину: смањење сиромаштва и неједнакости и наставак политике развоја. Упркос уведеним санкцијама, ослањајући се пре свега на своје резерве и ресурсе, сигурним кораком идемо на боље", појаснио је руски председник.

Подсетио је да је донета одлука о месечним исплатама породицама са малолетном децом што је допринело подстицању наталитета, знатно се повећао број деце у земљи.

"У трећем кварталу стопа сиромаштва је пала на 10,5 одсто. Ово није велика промена, али је у правом смеру. Порасли су и приходи најсиромашнијег дела становништва за 27,8 одсто", рекао је он.

Нова решења у економији

Руски председник најавио је нова решења у економији, узимајући у обзир "тектонске промене" које су се десиле у свету.

"Сматрам да је неопходно да се дефинишу задаци државне политике за наредну годину, да се предложе нова решења за сигурнији развој и да одговоримо на изазове са којима се домаћа привреда и наши грађани данас суочавају. Морамо узети у обзир озбиљне и очигледне тектонске промене које су потресле цео свет", рекао је лидер Русије.

Према његовим речима, Руска Федерација ће водити одговорну финансијску и макроекономску политику.

"Задржаћемо одговорну финансијску и макроекономску политику, потпуно измирење потреба социјалних установа и решавање нових задатака који стоје пред нама у наредне три године", најавио је Путин.

Председник је истакао да ће се придржавати ове политике, држећи се чврсте основе за економски раст у годинама које следе, што је важно не само за актуелну ситуацију већ и за дугорочне изазове. 

Стварање других механизама плаћања

Руски председник је рекао да је на дневном реду и стварање других механизама за плаћање, укључујући и дигиталне валуте.

"На дневном реду је и стварање других механизама за плаћање, мислим на коришћење дигиталних валута централних банака и технологија које отклањају политичке ризике од коришћења валута непријатељских земаља", поручио је он.

Повећан извоз нафте у партнерске земље

Путин је изјавио да је извоз руске нафте у партнерске земље порастао за скоро четвртину у првих девет месеци ове године, као и да ће Русија повећати испоруке и течног природног гаса (ЛНГ) за 70 милијарди кубних метара.

"За девет месеци ове године извоз нафте у партнерске државе порастао је за скоро четвртину. Нови ЛНГ пројекти на Јамалу повећаће производњу природног течног гаса за 70 милијарди кубних метара до 2030. године, што ће помоћи и проширењу извоза гаса", рекао је Путин.

Увећана испорука робе из Русије у ЕУ 

Руски лидер је изјавио да је упркос санкцијама, за протеклих девет месеци испорука основних добара из Русије у ЕУ порасла 1,5 пута, а извоз за 42 одсто.

"Занимљиво је запажање, да је упркос санкцијама, за девет месеци ове године испорука основних добара из Русије у земље ЕУ повећана 1,5 пут, док је укупан руски извоз повећан за 42 одсто, а трговински суфицит у нашу корист за 2,3 пута на 138 милијарди долара", истакао је Путин.

Русија ће тражити партнере у Азији и Латинској Америци

Руски председник је поручио да ће Русија тражити партнере у земљама у развоју у Азији и у Латинској Америци.

"Тражићемо друге, перспективније партнере у регионима у којима привреда активно расте. То су Азија, Блиски исток, Латинска Америка, Африка. Управо на тржишта тих пријатељских земаља ћемо преоријентисати руске испоруке енергената", рекао је Путин.

Нови региони

Према Путиновим речима, Русија ће радити на побољшању економије у новим регионима, као и да ће развијати аграрни потенцијал.

"Стимулисаћемо привредну активност на новим територијама, развијати њихов индустријски и пољопривредни потенцијал", казао је он и додао да је неопходно обезбедити вишеструки раст инвестиција, отварање нових предузећа, унапредити квалитет путева и железница, уредити комуналне и енергетске инфраструктуре.

Од Кабинета министара затражио је да припреми програм друштвено-економског развоја нових региона до краја првог квартала 2023. године.

Русија ће обнављати нове територије, где ће бити уведени стандарди социјалног осигурања једнаки као и у остатку Русије, рекао је Путин.

"Један задатак је од највеће важности, а то је безбедност и обнављање мирног живота у Луганској и Доњецкој Народној републици, Запорошкој и Херсонској области. Тај циљ ћемо свакако постићи", рекао је Путин.

"Већ смо прошли овај пут са Кримом и Севастопољем. И знамо шта треба да се уради. Конкретно, стандарди социјалног осигурања који су нормативни за остатак Русије биће уведени и у новим регионима. Увешћемо програм мајчинског додатка, сиромашне породице примаће исплате од државе, повећаће се пензије...", рекао је шеф државе.

"Генерално, за неколико година стандарди социјалне подршке, здравствене заштите, образовања, културе итранспорта биће подигнути на ниво суседних руских региона", нагласио је Путин.

Повећање минималне зараде

Руски председник је истакао да је неопходно даље повећање минималне зараде.

"Морамо наставити да повећавамо минималну зараду, и то по стопи већој од инфлације и раста просечне зараде. Међу онима који раде не би требало да буде сиромашних који једва састављају крај с крајем. Рад и само рад треба да обезбеди човеку пристојне приходе", казао је.

image