Свет

САД настављају удар на кинески сектор чипова: Нове компаније стављене на црну листу

Американци ограничавање приступа кинеских компанија својим технологијама правдају "националним безбедношћу"
САД настављају удар на кинески сектор чипова: Нове компаније стављене на црну листуGetty © Justin Sullivan

Бајденова администрација планира да кинеског произвођача меморијских чипова "Јангце мемори технолоџис корпорејшн" (YMTC) и још 21 великог произвођача чипова вештачке интелигенције стави на трговинску црну листу, као део ширег напора против кинеске индустрије чипова, речено је у америчком министарству трговине, преноси Ројтерс.

YMTC ће се наћи на црној листи пошто постоје сумње да би могао да пренесе информације о америчкој технологији раније санкционисаним кинеским предузећима, попут "Хуавеја" и "Хиквижна". Ова одлука отежаће добављачима те кинеске фирме да јој достављају америчке производе без посебне дозволе, коју је изузетно тешко добити.

Остала кинеска предузећа која ће се наћи на тој листи биће погођена још строжим мерама, попут потпуне забране коришћења технологије направљене уз помоћ америчке опреме било где на свету, преноси Ројтерс.

Пошто кинеска влада покушава да обрише границе између цивилног и војног сектора, "амерички интереси захтевају да реагујемо одлучно како би забранили приступ напредним технологијама", рекла је помоћница за трговину Теа Кендлер, преноси британска агенција.

Овај потез део је свеобухватне контроле извоза које су Американци у октобру наметнули Пекингу како би се успорио технолошки и војни напредак Кине, укључујући мере за сузбијање приступа те земље америчке опреме за производњу чипова.

Конгрес САД се припрема да усвоји закон који ће забранити америчкој влади да купује производе који садрже полупроводнике које производе водеће кинеске компаније у тој области.

Министарство трговине ће у четвртак санкционисати девет кинеских предузећа која наводно желе да подрже кинеску војну модернизацију, укључујући "Шангај микро електроникс еквипмент груп" (СМЕЕ), једину кинеску компанију за литографију. Укупно 35 кинеских компанија биће додато на трговинску црну листу.

Али најаве Пекингу неће донети само лоше вести. Бајденова администрација планира да уклони 26 кинеских предузећа са такозване "непроверене листе" након што су амерички званичници добили приступ њиховим просторијама у САД, преноси Ројтерс.

Компаније су додате на црну листу уколико не дозволе америчким званичницима да приступе њиховим локацијама на америчком тлу и провере да ли им се може веровати са осетљивим америчким технологијама. Сличне инспекције постоје и у Кини.

Додавање на "непроверену листу" приморава добављаче из САД да обрате већу пажњу пре испоруке тим компанијама.

Званичници Министарства трговине већу сарадњу Пекинга у проверама локација приписују новом правилу објављеном у октобру. Према том правилу, ако кинеска влада спречи америчке званичнике да спроводе провере локација у компанијама на непровереној листи, Вашингтон их може додати на листу ентитета након 60 дана.

Према тој новој политици, Министарство трговине планира да у четвртак уклони девет руских ентитета са "непроверене листе" и дода их на црну листу јер САД нису биле у могућности да изврше проверу њихових локација.

Вођа демократа у Сенату Чак Шумер најавио је увођење нових казни за YMTC.

"YMTC представља непосредну претњу нашој националној безбедности, тако да је Бајденова администрација морала да делује брзо како би га спречила да стекне чак и најмању војну предност", рекао је он у саопштењу, преноси Ројтерс.

image